Στόχος ήταν δύο κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας Dunia, επικαλούμενο ανταποκριτή του που μετέβη στον τόπο των επιθέσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι από τις πρώτες έρευνες προκύπτει πως για την διπλή επίθεση ενδεχομένως να ευθύνεται η αλ Κάιντα.

Οι επιθέσεις σημειώνονται μια ημέρα μετά την άφιξη στη Δαμασκό των πρώτων παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου με στόχο να προετοιμάσουν την αποστολή ομάδας του Συνδέσμου που θα ελέγξει αν η Συρία εφαρμόζει το ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό της πολύμηνης αιματοχυσίας.

\’Οπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση, αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου μετέβη σήμερα στον τόπο των επιθέσεων.

Η Βηρυτός είχε προειδοποιήσει τη Συρία για την αλ Κάιντα

Ο Λίβανος είχε προειδοποιήσει τη Δαμασκό πριν από δύο μέρες ότι η αλ Κάιντα έχει διεισδύσει στη Συρία από το έδαφός του, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών μετά τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν νωρίτερα στην συριακή πρωτεύουσα και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων.

«Οι λιβανικές αρχές μας προειδοποίησαν πριν από δύο μέρες ότι μια ομάδα της αλ Κάιντα διείσδυσε στη Συρία από την (πόλη του βόρειου Λιβάνου) Ερσάλ», δήλωσε στο Ρόιτερς μέσω email ο εκπρόσωπος Τζιχάντ Μακντέσι.

«Και οι καμικάζι σήμερα προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 150, όλοι τους πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό. Οι μαχητές της ελευθερίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος για την επίτευξη της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Aντιπολίτευση: Στο καθεστώς η πλήρης ευθύνη των επιθέσεων

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, βασικό κίνημα της αντιπολίτευσης της Συρίας, αποδίδει στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «την άμεση ευθύνη» για τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στη Δαμασκό και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων.

«Το συριακό καθεστώς και μόνο αυτό, φέρει την αποκλειστική άμεση ευθύνη για τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις», αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του. Το καθεστώς «θέλησε να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους παρατηρητές (του Αραβικού Συνδέσμου) να μην πλησιάσουν τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Έχουμε πολλές υποψίες ότι αυτό έχει ενορχηστρωθεί από το ίδιο το καθεστώς», δήλωσε η Μπάσμα Καντμάνι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση, οι συριακές αρχές θέλουν να αποδείξουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, μία πρώτη ομάδα του οποίου έφτασε χθες στη χώρα για να προετοιμάσει την άφιξη των παρατηρητών, ότι η Συρία είναι θύμα τυφλής βίας και γι\’ αυτό είναι προετοιμασμένες να σπείρουν το χάος ακόμη και στην ίδια την πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ η Ρωσία καταδίκασε τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες «βάρβαρη» πράξη που έχει στόχο να υποδαυλίσει «τις συγκρούσεις» στη Συρία.

«Η Μόσχα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή τη βάρβαρη πράξη που προκάλεσε το θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι εξτρεμιστικές δυνάμεις που απορρίπτουν μία ενδοσυριακή διευθέτηση της κρίσης μέσω του εθνικού διαλόγου και με τη συμμετοχή των αρχών και της αντιπολίτευσης έχουν στόχο να υποδαυλίσουν τις συγκρούσεις και να υποκινήσουν ένοπλες προκλήσεις», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σε 50 ανήλθαν οι νεκροί από τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα με παγιδευμένα αυτοκίνητα κοντά σε γραφεία των δυνάμεων ασφαλείας στη Δαμασκό, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό ιατρικών πηγών στη συριακή πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook