Στην εξαγορά του 21% που κατείχε το πορτογαλικό Δημόσιο στον όμιλο κοινής ωφέλειας EDP, προχώρησε η κινεζική εταιρία Three Gorges, καταβάλλοντας το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει ξεκινήσει η πορτογαλική κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα και με δεδομένη την ένταξή της στο πρόγραμμα στήριξης Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ, συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κινεζικός όμιλος προσέφερε premium 53% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της πορτογαλικής εταιρίας και με αυτόν τον τρόπο κατόρθωσε να «αποκλείσει» ισχυρούς ανταγωνιστές όπως η γερμανική E.ON και η Eletrobras από την Βραζιλία.

Παράλληλα η Three Gorges υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την EDP παρέχοντάς της τα απαραίτητα κεφάλαια όχι μόνο για να μειώσει τα χρέη της αλλά και για να αναπτυχθεί περαιτέρω στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η υπ. Οικονομίας της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπούκουερκ, υποστήριξε ότι η συνολική επένδυση της Κίνας θα φθάσει στα οκτώ δισ. ευρώ.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook