Αντιδράσεις εντός και εκτός έχει προκαλέσει η σύλληψη του ηγούμενου Εφραίμ, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση ανταλλαγών μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού Δημοσίου και παραμένει φρουρούμενος στο κελί του.

Ο κ. Εφραίμ φέρεται να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του ότι "είμαι μοναχός και πρέπει να παραδοθώ στη Δικαιοσύνη", αλλά ότι "δεν λυπάμαι για τον εαυτό μου αλλά γι'αυτούς που έστησαν αυτή τη σκευωρία", σύμφωνα με blog φίλων της Μονής Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, ο γιατρός που τον εξέτασε αναφέρει πως υπάρχει μία μικρή βελτίωση στην υγεία του ηγουμένου, ωστόσο δεν κρίνει ότι βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να μεταφερθεί στις Καρυές.

Ρωσικές αντιδράσεις

Στο μεταξύ, "αβάσιμα σκληρή" και "αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα", χαρακτήρισε την απόφαση για τη σύλληψη ο γραμματέας του Συνοδικού Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, Ίγκορ Γιακιμτσούκ, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να σχετίζεται και με την πρόσφατη επίσκεψη του ηγουμένου στη Ρωσία συνοδεύοντας την Τίμια Ζώνη.

"Πρόκειται για πρωτοφανές συμβάν και είναι φυσικό που ανησυχούμε. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο γέροντας Εφραίμ είναι για κάτι ένοχος, η σύλληψη του καθηγουμένου ενός μοναστηριού, ενός μοναχού αποτελεί υπερβολικό μέτρο", δήλωσε.

 Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του, γιατί "η νέα έξαρση αυτής της υπόθεσης άρχισε αμέσως μετά την θριαμβευτική επιστροφή του πατέρα Εφραίμ με την Αγία Ζώνη από τη Ρωσία, μπορεί να είναι μια τυχαία σύμπτωση, όμως πολλοί άνθρωποι βλέπουν εδώ κάποια σχέση, κάποιο πολιτικό παρασκήνιο", συμπλήρωσε.

 Χθες, με ανακοίνωσή του, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σύλληψη Εφραίμ το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, το οποίο είχε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης του ηγουμένου στη Ρωσία και τελεί υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Γιακούνιν, προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, προσωπικού φίλου και ομοϊδεάτη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. O κ. Πούτιν συναντήθηκε πρόσφατα δύο φορές με τον ηγούμενο Εφραίμ στη Μόσχα, κατά την άφιξη της Αγίας Ζώνης και εν συνεχεία στην κατοικία του, όπου είχε προσκαλέσει την αντιπροσωπεία της Μονής.

Παρέμβαση υπέρ του Εφραίμ έκανε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης , αλλά έχει κάνει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, ανέφερε από το βήμα της Βουλής. "Ποια δικαιοσύνη οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ; Αυτή που κλείνει φυλακή έναν ηγούμενο του Αγίου Όρους και θέλει να απελευθερώσει άμεσα απ’ τις φυλακές βιαστές, ληστές και εμπόρους ναρκωτικών;" ανέφερε.

Έρευνα της Βουλής και της Δικαιοσύνης

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση είχαν παραπεμφθεί τρεις πρώην υπουργοί (Δούκας, Κοντός και Μπασιάκος) μετά από Εξεταστική Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί από τη Βουλή. Πρόσφατα το δικαστικό συμβούλιο του Άρειου Πάγου αποφάνθηκε υπέρ της παραγραφής των όποιων αδικημάτων, κλείνοντας το φάκελο για τα πολιτικά πρόσωπα.

Όπως έκρινε το δικαστικό συμβούλιο το αδίκημα με το οποίο βαρύνονται (απιστία) έχει παραγραφεί μετά τη διάλυση της Βουλής στις 7 Σεπτεμβρίου του 2009.

Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών (Ν. 3126/2003) το αξιόποινο των πράξεων των υπουργών, εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, εάν ως τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του υπουργού.

Ωστόσο αποφάσισε να συνεχιστεί η ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα.