Πολύ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί των Χριστουγέννων σε εκκλησία κοντά στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούζα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άτομα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην εκκλησία της Αγίας Τερέζας, σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της πρωτεύουσας.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο ίδιος βρισκόταν μέσα στην εκκλησία, στη συνοικία Μαντάλα, όταν εξερράγη μια βόμβα.

Μια γυναίκα που ζει σε κοντινή απόσταση από το ναό, είπε τηλεφωνικά στο Reuters ότι η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έσπασαν τα παράθυρα του σπιτιού της.

«Απομακρύνουμε τους νεκρούς και τους τραυματίες, όμως δυστυχώς δεν έχουμε αρκετά ασθενοφόρα. Τα περισσότερα ασθενοφόρα μας έχουν φύγει και εκτελούν υπηρεσία στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους» είπε ο εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Βοήθειας, Γιουσάου Σουάιμπ.

Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη, όπως και πυροβολισμοί κοντά σε μία εκκλησία στην πόλη Τζος στην κεντρική Νιγηρία.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις, όμως, οι νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ η οποία θέλει να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο (σαρία) στη χώρα.

Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Αμπούζα φέτος, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης επίθεσης αυτοκτονίας στη Νιγηρία, στα γραφεία του ΟΗΕ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους.

Τα Χριστούγεννα του 2010 σε διάφορες βομβιστικές επιθέσεις στη Νιγηρία είχαν χάσει τη ζωή τους 32 άτομα.