Η νέα μετανάστευση από την Ελλάδα και την Ισπανία προς τη Γερμανία σχολιάζεται εκτενώς στον γερμανικό τύπο. Θετικές οι περισσότερες αντιδράσεις, αλλά δεν λείπουν και κάποια ερωτηματικά. «Η Γερμανία γίνεται η γη της επαγγελίας» γράφει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, που φιλοξενεί δηλώσεις του Βαυαρού υπουργού Εσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν: «Πρόκειται για Ευρωπαίους και γι αυτό ενσωματώνονται πολύ εύκολα στη Γερμανία. Δεν έχουμε τα συνήθη προβλήματα προσαρμογής που παρουσιάζονται σε μετανάστες με διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές. Και από τη στιγμή που έχουμε στην Ευρώπη όλο αυτό το μεταναστευτικό δυναμικό, δεν χρειαζόμαστε άλλους μετανάστες από τις χώρες εκτός Ευρώπης».

«Συνωστισμός από τον Νότο» είναι ο τίτλος στο σχετικό ρεπορτάζ της RheinischePost του Ντύσσελντορφ. «Στην Ελλάδα ο ένας στους τρεις πτυχιούχους παίρνει τους δρόμους για να βρει δουλειά. Το ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη καταγράφει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για μαθήματα γερμανικών. Στην Ισπανία τα μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν το φαινόμενο με τη δεκαετία του εξήντα, με το πρώτο κύμα μετανάστευσης Ισπανών γκασταρμπάϊτερ προς τη Γερμανία».

Σε αντίθεση με εκείνη την εποχή όμως η Γερμανία δεν ψάχνει ανειδίκευτους εργάτες, όπως αφήνει να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ μιλώντας στην Rheinische Post: «Το να έρχονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι από τη νότια Ευρώπη με υψηλό επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης, είναι καλό σημάδι για την πολιτική και για την οικονομία. Για να παραμείνει η Γερμανία ένας ξεχωριστός επενδυτικός προορισμός, θα πρέπει να προσελκύσουμε τους πιο έξυπνους και τους πιο ταλαντούχους».

Χαρακτηριστικός τίτλος της Tagesspiegel του Βερολίνου: Kaliméra Germanía (με λατινικούς χαρακτήρες) Adios España. Το σχόλιο: «Οι Βερολίνέζοι είχαν ήδη ένα σχετικό προαίσθημα. Δεν νομίζετε ότι τον τελευταίο καιρό οι νοτιοευρωπαϊκές γλώσσες ακούγονται πιο συχνά στα καφέ και στους δρόμους του κέντρου; Δεν αγοράζουν όλο και περισσότεροι Ισπανοί ακίνητα στη γερμανική πρωτεύουσα; Μόνο μία εξήγηση υπάρχει για την αυξανόμενη μετανάστευση: η κρίση χρέους στην πατρίδα τους, αναγκάζει όλο και περισσότερους Νοτιοευρωπαίους να αναζητήσουν την τύχη τους στη Γερμανία και πολλοί από αυτούς έρχονται στο Βερολίνο».


zougla.gr