Το ένα θαύμα διαδέχτηκε το άλλο για μια νέα κοπέλα στο Ηράκλειο. Μέσα σε δύο χρόνια, η 29χρονη Ειρήνη Μαρκετάκη κατάφερε να νικήσει τη νεφρική ανεπάρκειά της, που δεν την εμπόδισε να φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι πέρυσι τέτοια εποχή, ενώ φέτος έδωσε μία μεγάλη ακόμη μάχη, απαλλάσσοντας τον εαυτό της από το μαρτύριο των αιμοκαθάρσεων!

Η 29χρονη Ειρήνη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Και θεωρείται ηρωίδα, τόσο μέσα στην κοινότητα \”Μεσόγειος\” στα Καλέσα, στη μονάδα δηλαδή όπου έκανε αιμοκάθαρση όλα αυτά τα χρόνια, όσο και γενικότερα στην κοινωνία μας. Πριν από λίγες μέρες δέχτηκε το όργανο μιας άγνωστης γυναίκας, αφήνοντας μια για πάντα στο χθες την αιμοκάθαρση που έκανε τρεις φορές την εβδομάδα.

Η ευτυχία ενός παιδιού

Το πρώτο θαύμα για την ίδια έγινε πέρυσι, όταν έφερε στη ζωή το γιο της, μπαίνοντας πλέον στη λίστα με τις λιγοστές σε παγκόσμιο επίπεδο περιπτώσεις νεφροπαθών με συστηματικό λύκο που όχι μόνο κατάφεραν να συλλάβουν, αλλά και να ολοκληρώσουν τον κύκλο της εγκυμοσύνης τους με απόλυτη επιτυχία. Χθες, την ιστορία της γυναίκας αυτής, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στην Κρήτη, δείχνοντας πόσο μεγάλη είναι η δύναμη του ανθρώπου που διψάει για ζωή, έφερε στη δημοσιότητα η \”ΚΡΗΤΗ ΤV\”, κάνοντας γνωστή την επιτυχία της μεταμόσχευσης νεφρού, στο Λαϊκό Νοσοκομείο των Αθηνών.

Η 29χρονη Ειρήνη τα τελευταία 15 χρόνια έζησε με ερυθηματώδη λύκο και νεφρική ανεπάρκεια, κάνοντας αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Πέρυσι, κόντρα στις ιατρικές προτροπές, έφερε στον κόσμο το γιο της, και φέτος, σχεδόν ένα χρόνο μετά, έζησε ένα δεύτερο θαύμα, εκείνο της μεταμόσχευσης.

«Αλλάζει η ζωή μου»

«Δεν έχω ακόμα συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει», λέει η ίδια τηλεφωνικά, μέσα από το Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου παραμένει μετά την επιτυχή επέμβαση που είχε για τη μεταμόσχευση νεφρού. «Θέλω λίγο χρόνο ακόμα. Σίγουρα η ζωή μου αλλάζει ριζικά», πρόσθεσε με συγκίνηση η γυναίκα αυτή, που τώρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το νέο έτος με πολύ πιο μεγάλη αισιοδοξία σε σχέση με το παρελθόν, έχοντας τον ενός έτους γιο της με αγάπη σφιχτά στην αγκαλιά της.

Το ιστορικό

Στις 13 του Δεκέμβρη, την ημέρα της γιορτής του μικρού Στράτου, η Ειρήνη μπαίνει στο χειρουργείο για να κάνει τη μεταμόσχευση. Η εγχείρηση πέτυχε. Η 29χρονη δέχτηκε χωρίς κανένα πρόβλημα το όργανο ενός άγνωστου σωτήρα. Υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση έπειτα από 7 χρόνια αναμονής στις λίστες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Από το Λαϊκό Νοσοκομείο όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται, μίλησε με συγκίνηση και δύσκολα μπορούσε να περιγράψει τα συναισθήματά της. Εξέφρασε με όλη της την ψυχή, όμως, ένα τεράστιο ευχαριστώ στην οικογένεια του δότη, που κατάφερε να της χαρίσει μια νέα ζωή. «Μακάρι να μπορέσει όλος ο κόσμος να κάνει αυτό που έκανε η οικογένεια αυτής της γυναίκας για μένα. Και τους ευχαριστώ πάρα πολύ».

«Τα πάντα για το παιδί μου»

Βιώνοντας τις πρώτες ημέρες της σωτήριας μεταμόσχευσης, στο μυαλό της Ειρήνης υπάρχει μόνο ο ενός έτους γιος της. Δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει πως για την ίδια ξεκινά τώρα μια ζωή χωρίς το Γολγοθά της αιμοκάθαρσης κάθε δεύτερη μέρα, μια ζωή απαλλαγμένη από την εξάρτηση του τεχνητού νεφρού, μια ζωή ολόκληρη μόνο για το αγγελούδι της. «Τώρα θα έχω πλέον όλο το χρόνο δικό μου. Ούτε αιμοκάθαρση, ούτε να λείπω μέρα παρά μέρα. Τα πάντα γι’ αυτό το παιδί πλέον», λέει χαρακτηριστικά.

Ο νεφρολόγος της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης \”Μεσόγειος\”, στα Καλέσα, Άρης Παρασκευόπουλος, μας είπε πως «το 2010 η γυναίκα αυτή κατάφερε να μείνει έγκυος και να φέρει εις πέρας την εγκυμοσύνη της. Και αυτή επίσης θεωρείται μια φοβερή επιτυχία»…

«Μεγάλο ρίσκο»

Η Ειρήνη έπαιξε τη ζωή της κορώνα-γράμματα. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ο κίνδυνος ήταν μεγάλος και η αιμοκάθαρση συχνή. Όταν όμως ήρθε η στιγμή που κράτησε για πρώτη φορά στην αγκαλιά το γιο της, όλα τα βάσανα της έσβησαν, χωρίς να τη νοιάζει που αμέσως μετά ξαναβρέθηκε στο μηχάνημα του τεχνητού νεφρού. Άλλωστε, όπως αποδείχτηκε από τα γεγονότα της ζωής της, είχε την υπομονή να περιμένει και την τύχη να ζήσει τη στιγμή που ήρθε και η δική της η σειρά στις λίστες των μεταμοσχεύσεων… Αμέτρητοι άλλοι συνάνθρωποί μας περιμένουν για χρόνια το θαύμα, την πλέον αξιοθαύμαστη ιατρική πράξη που θα τους χαρίσει για δεύτερη φορά τη ζωή. Αυτό, δηλαδή, που έζησε η Ειρήνη. Μόνο που η γυναίκα αυτή είχε ζήσει το πρώτο μεγάλο θαύμα της – μάλλον και το μεγαλύτερο – ένα χρόνο πριν, όταν έφερε στη ζωή το γιο της. Και αυτό ήταν ουσιαστικά που την έκανε ακόμη δυνατότερη για την επόμενη μάχη της, που δόθηκε με επιτυχία ένα χρόνο μετά. Τώρα, το 2012, θα είναι για την ίδια αλλά και για το παιδί της ο καλύτερος χρόνος της ζωής τους.

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ

Ανησυχία για την περικοπή επιδομάτων

Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία και αγανάκτηση προκαλεί στους νεφροπαθείς της Κρήτης ο περιορισμός στα επιδόματα των μετακινήσεών τους που θα ισχύσουν από την 1η του Γενάρη. Η απόφαση της περικοπής αυτής πάρθηκε μετά και την πρόσφατη αποκάλυψη απάτης από νεφροπαθείς που καταχράστηκαν τα καλυπτόμενα από τα ταμεία έξοδα μεταφοράς, όμως θεωρείται άδικο μέτρο για τους πάσχοντες που έχουν ανάγκη συνεχών αιμοκαθάρσεων.

Όπως τονίζεται, το πλαφόν που μπαίνει στα επιδόματα μετακίνησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τους νεφροπαθείς από απομακρυσμένες περιοχές του νομού Ηρακλείου, όπως είναι η Βιάννος αλλά και η Μεσαρά.

Παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα συμβεί από την 1η του Γενάρη, οπότε και ενεργοποιείται η νέα ρύθμιση που περιορίζει τα επιδόματα στις μετακινήσεις και την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια διαφάνειας, θέτει γραφειοκρατικές απαιτήσεις που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη πραγματικότητα των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών.

 

Εφημερίδα Νέα Κρήτη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook