Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η πόλη Μπέιτ Σεμές, κοντά στην Ιερουσαλήμ, όταν υπερορθόδοξοι Εβραίοι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη.

Η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ υπερορθόδοξων Εβραίων και των υπολοίπων πολιτών, με τους πρώτους να απαιτούν αυστηρότερους διαχωρισμούς μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ αρκετοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι συνελήφθησαν.

Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση και του ίδιου του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει διαχωρισμούς με βάση το φύλο.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να κατεβάσουν ταμπέλες που ζητούσαν αυστηρούς διαχωρισμούς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ακόμα και το μήκος της φούστας προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους υπερορθόδοξους.

Περίπου 300 άτομα επιτέθηκαν με πέτρες και αβγά στους αστυνομικούς, ενώ τηλεοπτικό συνεργείο που κατέγραφε τα επεισόδια προπηλακίστηκε, επειδή το ντύσιμο των δημοσιογράφων δεν ήταν αρκετά σεμνό.

Μάλιστα το Channel 2 της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε ρεπορτάζ με την περίπτωση μιας 8χρονης Ισραηλινής, η οποία είπε στις κάμερες ότι φοβάται ακόμα και να πάει σχολείο, αφού στον δρόμο δέχεται προπηλακισμούς από υπερορθόδοξους Εβραίους.

Εκπρόσωποι των υπερορθόδοξων Εβραίων (αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Κράτους του Ισραήλ) κατηγόρησαν τα Μέσα Ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, επιχειρώντας να στιγματίσουν ανθρώπους που απλά επιλέγουν να ζήσουν βάσει των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τέτοια επεισόδια, παρά το γεγονός ότι σε πολιτικό επίπεδο οι κυβερνήσεις του Ισραήλ έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε μια ελεύθερη κοινωνία, όπως η ισραηλινή, δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές πρακτικές διαχωρισμού των γυναικών.

(Βήμα)