Απότομες μεταβολές περιορισμένης χρονικής έκτασης παρατηρούνται σήμερα στις περισσότερες ισοτιμίες με τη χαμηλή συμμετοχή των επενδυτών να ευνοεί τις διακυμάνσεις. Η ευρωπαϊκή οικονομική ατζέντα είναι κενή και επομένως το ενδιαφέρον στρέφεται προς τις οικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ: καταναλωτική εμπιστοσύνη Δεκεμβρίου και δείκτες μεταποίησης Richmond Fed και Dallas Fed, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή βελτίωση.

Πάντως, η σημαντικότερη εξέλιξη της εβδομάδας, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, είναι ευρωπαϊκή και αφορά στις δημοπρασίες τριετών και δεκαετών κρατικών ιταλικών ομολόγων. Φυσικά, μια επιτυχημένη δημοπρασία θα μπορούσε να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα, το οποίο σήμερα καταγράφει έντονες διακυμάνσεις έναντι του δολαρίου, παραμένοντας με θετικό πρόσημο στο 1,3075.

Βραχύβιο ήταν το ανοδικό ξέσπασμα της στερλίνας προς τα 1,5700 δολάρια, καθώς αποδίδεται κυρίως στον μικρό όγκο συναλλαγών και όχι σε κάποιον καταλύτη με σημαντική επιρροή. Αντιθέτως, το βρετανικό κρατικό κόστος δανεισμού υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αντανακλώντας το φόβο η βρετανική οικονομία να περιέλθει σε ύφεση.

Η ισοτιμία USDJPY δέχτηκε πιέσεις κάτω από τα 77,90 γιεν μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Azumi ότι το ισχυρό γιεν ευθύνεται για τις «αδύναμες» εξαγωγές το τέταρτο τρίμηνο του 2011, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ιαπωνικό νόμισμα θα επιστρέψει στα επίπεδα που αντανακλούν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Εντυπωσιακή είναι η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου, φέρνοντας εγγύτερα μια νέα ενδεχόμενη παρέμβαση της Τράπεζας της Ελβετίας. Η ισοτιμία EURCHF υποχωρεί προς το 1,2200, ενώ πιέσεις δέχεται και το USDCHF στα 0,9333 ελβετικά φράγκα με το άνοιγμα στα 0,9347.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο επιχείρησε να ανέβει πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι, χωρίς όμως δυναμική, ενώ ο χρυσός δέχεται πιέσεις κάτω από τα 1.600 δολάρια/ουγγιά.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook