Το υπουργείο Υγείας της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως τα εμφυτεύματα στήθους PIP θα αφαιρούνται δωρεάν στα κρατικά κέντρα υγείας.

"Οι γυναίκες που επιθυμούν να αφαιρέσουν τα εμφυτεύματα της εταιρίας Poly Implant Prothese μπορούν να απευθύνονται στα κρατικά νοσοκομεία που διαθέτουν τμήμα πλαστικής χειρουργικής", δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας Εουτζένια Σάντερ και πρόσθεσε πως τα εμφυτεύματα δεν θα αντικαθίστανται.

Σύμφωνα με την υπουργό τα εμφυτεύματα ΡΙΡ χρησιμοποιούνται με παράνομο τρόπο στη Βενεζουέλα. Η ίδια πάντως δεν διευκρίνισε πόσες είναι οι γυναίκες που έχουν προσθέσει τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα.

Κάθε χρόνο στη Βενεζουέλα πραγματοποιούνται 40.000 πλαστικές επεμβάσεις στήθους. Την περασμένη Παρασκευή το γαλλικό υπουργείο Υγείας συνέστησε την αφαίρεση των εμφυτευμάτων αυτών επειδή περιέχουν σιλικόνη ακατάλληλη για ιατρική χρήση.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε καταγγείλει από το 2000 τις "σοβαρές παραβιάσεις" της εταιρίας ΡΙΡ στην κατασκευή εμφυτευμάτων με αλατούχο διάλυμα.

Σήμερα η ίδια εταιρία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου εξαιτίας ενός άλλου τύπου εμφυτεύματα, αυτά που περιέχουν μη ιατρική σιλικόνη.