Στο «κόκκινο» και πάλι βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, καθώς η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ έχει ήδη ξοδευθεί περίπου δύο εβδομάδες μετά την εκταμίευση της.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο, αν χρειασθεί, να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων 3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ μέχρι η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση των 89 δισ. ευρώ (ή την πρώτη δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας) τον Φεβρουάριο-Μάρτιο οι ανάγκες θα καλύπτονται και με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Η 6η δόση ήταν προγραμματισμένο να δοθεί τον Σεπτέμβριο. Η -δραματική- καθυστέρηση στην εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ είχε ως αποτέλεσμα σε όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα να χάσει άλλη μία δόση, δηλαδή σήμερα κανονικά θα έπρεπε να είχαν εισρεύσει στο κρατικό ταμείο περίπου 13 δισ. ευρώ.

Μέσα στον Δεκέμβριο το Δημόσιο έπρεπε να καλύψει υποχρεώσεις 17 δισ. ευρώ (3 δισ. χρεολύσια ομολόγων, 3 δισ. σε έντοκα γραμμάτια και 1 δισ. σε τόκους).

Σε συσκέψεις που έγιναν την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευ. Βενιζέλο φάνηκε ότι η μόνη διέξοδος είναι η βεβαίωση των φόρων σε ακίνητα, εισόδημα και ΙΧ, έσοδα που θα εγγραφούν στον Δεκέμβριο και θα εισπραχθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ο στόχος είναι να βεβαιωθούν έσοδα έως 750 εκατ. ευρώ από το τέλος ακινήτων, πάνω από 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας και άλλα 800 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος 2011 που θα πληρωθεί στις αρχές του 2012 με την έκτακτη εισφορά και την επόμενη δόση του τέλους ακινήτων.

Σημειώνεται ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ. Όπως είναι σαφές πολύ δύσκολα εφέτος το έλλειμμα θα κλείσει στον -αναθεωρημένο- στόχο του 9%, με αποτέλεσμα να έρχονται όλο και πιο κοντά τα πρόσθετα μέτρα.