EPΩTHMATIKA για τη σκοπιμότητα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream τίθενται για πρώτη φορά από τη Ρωσία, η οποία προωθούσε το έργο ως εναλλακτικό σε σχέση με το ουκρανικό δίκτυο δρόμο μεταφοράς του αερίου της προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών εφημερίδων που ακολούθησαν δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στο πρακτορείο Ιντερφάξ, η κατασκευή του αγωγού South Stream είναι «άμεσα εξαρτημένη από την Ουκρανία».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως έμμεση ανακοίνωση της αναθεώρησης των ρωσικών σχεδίων δεδομένου ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν αποκατασταθεί και μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη δημιουργία μικτής ρωσο-ουκρανικής εταιρίας, η οποία θα διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ο νέος γύρος των σχετικών συζητήσεων θα ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου και οι δηλώσεις Μίλερ δεν θα πρέπει να θεωρούνται άσχετες από αυτό. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται προ των πυλών, ενώ σε περίπτωση επικύρωσής της η Ρωσία είτε θα μειώσει τη μεταφορική ικανότητα του South Stream (50 δισ. κ.μ.) είτε θα μεταθέσει τον χρόνο έναρξης της κατασκευής είτε θα ακυρώσει το σχέδιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook