Αν ακόμα αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που καθιστά την Αράχωβα #1 χειμερινό προορισμό, αρκεί να αναζητήσεις τη γραφικότητά της στα στενά καλντερίμια, τις υπέροχες τοπικές γεύσεις της στις παραδοσιακές ταβέρνες, τις δεκάδες δραστηριότητες στο Λιβάδι, μια ολοζώντανη νυχτερινή ζωή και μια παράδοση που καλά… κρατεί! Ακόμα εσύ θέτεις ερωτήματα… Το travelstyle.gr σου δίνει τις απαντήσεις!

…βόλτα στα KAΛΝΤΕΡΙΜΙΑ της

Το «Α» και το «Ω» της Αράχωβας είναι ο κεντρικός δρόμος που τη διασχίζει και είναι σίγουρο πως θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σου. Το πιο ολοζώντανο κομμάτι της και αυτό που συγκεντρώνει όλη τη ζωή, την περαντζάδα, την κίνηση, τα μαγαζιά και τα εστιατόρια-είναι αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν της. Από εκεί και πέρα, για να γνωρίσεις το αυθεντικό της πρόσωπο αξίζει να μπεις και λίγο πιο βαθιά, στην καρδιά του χωριού. Είναι εκεί όπου θα ανηφορίσεις στα πετρόκτιστα σοκάκια με τα μικρά σπιτάκια, θα μυρίσεις τον καπνό από τις καμινάδες, το τσίπουρο από τα ρακοκάζανα και τις ευωδιές από τις λιχουδιές που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές… Αυτή είναι η στιγμή που θα καταλάβεις ότι, όσο κι αν η Αράχωβα θεωρείται κοσμοπολίτισσα, έχει κερδίσει το στοίχημα γιατί έχει καταφέρει να διατηρήσει την αυθεντικότητά ενός γνήσιου ελληνικού χωριού.

http://www.travelstyle.gr/portal/photos/galleries/1185_DSC_4529.jpg 

…το «ΣΑΛΟΝΙ» της!

Έτσι πράγματι θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον πρώτο προορισμό για τους επισκέπτες, που δεν είναι άλλος από την Πλατεία Λάκκα. Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, οι προσεγμένες επιχειρήσεις και τα cafés που έχουν ανοίξει ανέβασαν ψηλά τα standards, με αποτέλεσμα να έχει αναχθεί σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία συνάντησης της Αράχωβας. Τα τραπεζάκια στην πλακόστρωτη πλατεία, κυρίως τα ηλιόλουστα μεσημέρια, γεμίζουν από κόσμο που χαλαρώνει χαζεύοντας την πιο δημοφιλή περαντζάδα καθώς όλο το χωριό περνάει από εκεί. Απόλαυσε τον καφέ σου ή το τσιπουράκι σου και άφησε πίσω ό,τι σου θυμίζει την καθημερινότητα!

…τα παραδοσιακά ΚΑΦΕΝΕΙΑ της!

Λίγα μέτρα πριν από τη μοντέρνα πιάτσα της Πλατείας Λάκκας, ένα άλλο πόστο καταφέρνει να μένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Δίπλα στις βρύσες όπου τρέχει κελαρυστό το νερό, τα παλιά καφενεία συνεχίζουν τη δική τους πορεία στην ιστορία του χωριού. Πάνω στον κεντρικό δρόμο, παλιά ήταν το σημείο συνάντησης των κατοίκων, ενώ ακόμα και σήμερα συγκεντρώνουν τους πιστούς τους θαμώνες.

…τα 264 ΣΚΑΛΙΑ της!

Αναφέρομαι στον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Και μόνο στη θέα του, μπορεί και να δειλιάσεις. Θα κάνεις δύο βήματα και θα σταματήσεις. Είναι πολλά τα σκαλοπάτια μέχρι το ναό, όμως αξίζει να δοκιμάσεις τους καρδιακούς παλμούς σου μέχρι να φτάσεις στην κορυφή, εκεί όπου δεσπόζει ο προστάτης άγιος των απανταχού Αραχωβιτών! Πρόκειται για ένα από τα ψηλότερα σημεία του χωριού και θα σου χαρίσει μοναδική θέα και ασταμάτητα φωτογραφικά κλικ. Σε πρώτο πλάνο οι κόκκινες καμινάδες που καπνίζουν και μια θέα που αγκαλιάζει όλο τον οικισμό!

 
…σλάλομ στο ΚΟΡΥΦΑΙΟ! (σαλόνι)

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, που εδώ και 36 χρόνια βρίσκεται κάθε χρόνο στην κορυφή των προτιμήσεων των σκιερ, των snowboarders και όλων των φίλων του βουνού! Ακόμα κι αν δεν είσαι από αυτούς που θα γλιστρήσουν με άνεση στις χιονισμένες πίστες, τα κοσμικά Κελάρια, η ανανεωμένη Φτερόλακκα και ο πιο απαιτητικός Γεροντόβραχος σου δίνουν πολλές ευκαιρίες να απολαύσεις το χιόνι! Άσε τον καθαρό, παγωμένο αέρα, τις λευκές βουνοκορφές και τα 1.950 μέτρα υψόμετρο (η ψηλότερη κορυφή φτάνει μέχρι τα 2.250 μ.) να αφυπνίσουν τις αισθήσεις σου. Όσο για τις υπηρεσίες, σύγχρονες πίστες πολλών επιπέδων, προσεγμένα chalets, φιγούρες και εντυπωσιακά άλματα αλλά και αρκετές δόσεις διασκέδασης σε περιμένουν και γι΄ αυτή τη σεζόν, σε ένα μοναδικό τοπίο που κόβει την ανάσα!

…η διασκέδασή της ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ

Οι κρύες νύχτες του χειμώνα στην Αράχωβα παίρνουν… φωτιά! Cafés, μπαράκια, clubs και μπουζούκια έχουν τον τρόπο τους να σε κρατήσουν alert μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Δυνατή μουσική, ευφάνταστα cocktails, κέφι στα ύψη και κόσμος με ενέργεια που δεν εξαντλείται ποτέ… Αυτό πάντως που συνηθίζεται είναι το ασταμάτητο bar hopping. Δώσε λοιπόν το πρώτο σου ραντεβού και… καλή διασκέδαση!

http://www.travelstyle.gr/portal/photos/galleries/1185_DSC_5164.jpg

 
…το ΛΙΒΑΔΙ της

Αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο της Αράχωβας γιατί, εκτός από τα cafés και μερικές από τις πιο φημισμένες ταβέρνες που συγκεντρώνει, είναι το μέρος όπου η μέρα θα σε βρει να επιδίδεσαι (αν δεν κάνεις σκι) σε μια από τις δεκάδες δραστηριότητες που προσφέρει. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξεπεράσεις τα όριά σου και να ζήσεις όμορφες εμπειρίες. Από πατινάζ στο παγοδρόμιο και ελεύθερη ιππασία στη φύση (τηλ. 22670 31298), μέχρι βόλτες με γουρούνα και paintball ανάμεσα στα δέντρα (Go wild, κιν. 6945 918642, www.gowild.gr),είναι μόνο κάποια από αυτά που θα σε βάλουν σε πειρασμό και θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις ευχάριστα για αυτό το ήρεμο Σαββατοκύριακο που είχες στο μυαλό σου!

…η ενημερωμένη ΑΓΟΡΑ της

Ναι! Καλά άκουσες! Τα μαγαζιά της Αράχωβας έχουν τον τρόπο τους να βάλουν φωτιά στην πιστωτική σου κάρτα -κι αυτό όχι επειδή είναι ακριβά αλλά γιατί είναι σκέτος πειρασμός! Αν μέχρι τώρα πίστευες ότι τα υφαντά και τα τοπικά προϊόντα είναι τα μόνα που έχουν να σου προσφέρουν τα αραχωβίτικα μαγαζιά, οι φανταχτερές βιτρίνες και τα γεμάτα με την τελευταία λέξη της μόδας ράφια έρχονται να σε αμφισβητήσουν! Με ρούχα ιδανικά για κάθε στιγμή της ημέρας στο χειμερινό θέρετρο και με μεγάλη ποικιλία αξεσουάρ, έρχονται να βάλουν μια στυλάτη πινελιά στην εμφάνισή του! Από την αγορά, ωστόσο, της Αράχωβας δεν λείπουν ούτε τα μαγαζιά που υπόσχονται να «ντύσουν» όμορφα και το ιδανικό εξοχικό σου σπίτι!

…οι ΤΑΒΕΡΝΕΣ της!

Μη μου πεις ότι σκεπτόμενος την Αράχωβα δεν ανακαλείς αμέσως την εικόνα να απολαμβάνεις ένα ωραίο γεύμα μπροστά στο τζάκι! Και πώς να μην το ονειρεύεσαι, όταν ξέρεις ότι εδώ θα βρεις πράγματι τα πάντα; Στη γαστρονομική σκηνή της Αράχωβας, εκτός από τις φημισμένες ταβέρνες όπου θα δοκιμάσεις από σπιτικές πίτες, προσεγμένα ορεκτικά και καλομαγειρεμένες σπιτικές συνταγές μέχρι λαχταριστά ψητά, δεν λείπουν και τα εστιατόρια που έχουν παντρέψει τις παραδοσιακές γεύσεις με πιο μοντέρνες πινελιές, δίνοντάς τους πιο gourmet εκδοχή. Εκτός, όμως, από το φαγητό που σίγουρα θα το συνοδεύσεις με καλό κρασί ή ρακόμελο, αυτό που θα πάρεις σε μεγάλες δόσεις είναι το θερμό χαμόγελο και η άριστη εξυπηρέτηση που συμπληρώνουν ιδανικά το γεύμα σου.

…το ιστορικό της ΡΟΛΟΪ

Σήμα κατατεθέν της Αράχωβας δεν είναι άλλο από το περίφημο Ρολόι (ή Ώρα). Χτισμένο στην είσοδο του χωριού τον 18ο αιώνα είναι το πρώτο που σε καλωσορίζει όταν έρχεσαι από Αθήνα. Μπορεί τμήμα του να καταστράφηκε με το σεισμό του 1870, όμως τη σημερινή του μορφή την οφείλει στον ηγούμενο Γρηγόριο Καμβασινό! Όσο για το βράχο στον οποίο στέκει περήφανο, ονομαζόταν Τυριάς επειδή χρησίμευε για τη φύλαξη τυριού. Σύμφωνα με τους ντόπιους, κατά τη διάρκεια της Κατοχής μέσα εκεί έκρυβαν διάφορα πολύτιμα αντικείμενα.

 
…οι ΕΠΩΝΥΜΟΙ που έχουν αφήσει το σημάδι τους!

H Αράχωβα ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης σημαντικών ανθρώπων παγκόσμιου βεληνεκούς. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παρέα με τον Winston Churchill (1959), η Μαρία Κάλλας (1959), οι Beatles (1967), ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία (1966), ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη (1939), η Miss Υφήλιος Κορίνα Τσοπέη (1964), η Jackie Kennedy και τόσοι άλλοι έχουν αφήσει το στίγμα της παρουσίας τους στο διάσημο χωριό.

 
…το ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ της

Πρόκειται για την τριήμερη γιορτή προς τιμή του Αγίου Γεωργίου, η οποία συνδέεται με τους θρύλους και τις παραδόσεις του τόπου. Οργανώνεται από το 1676, ενώ ο εορτασμός του συνδέεται πια και με τη νίκη των Ελλήνων στη Μάχη της Αράχωβας. Κατά τη διάρκειά του ακούγονται κυρίως πίπιζες και νταούλια, όργανα κυρίως ορεσίβιων πληθυσμών, ενώ λαμβάνουν χώρα και αγωνιστικά δρώμενα όπως άλμα, λιθάρι και πάλη, στα οποία παίρνουν μέρος άνδρες όλων των ηλικιών. Το έπαθλο; Ένα ζωντανό αρνί. Κανένας δεν μπορεί να το περιγράψει με λόγια αν δεν δώσει το «παρών» έστω και μία φορά!

…τα ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ της!

Κάθε τόπος καμαρώνει για τα τοπικά του καλούδια. Η Αράχωβα, λοιπόν, έχει αρκετούς λόγους για να υπερηφανεύεται σ’ αυτόν τον τομέα. Θα τα δοκιμάσεις στις ταβέρνες, θα τα μυρίσεις στους πάγκους των μαγαζιών και θα τα πάρεις μαζί σου λίγο πριν φύγεις γιατί, πολύ απλά, δεν θα μπορείς να τα αποχωριστείς. Γιατί η γεύση τους θα σου έχει αφήσει την πιο όμορφη ανάμνηση από την επίσκεψή σου στο χωριό. Μια ανάμνηση που θα θέλεις να την ξαναζείς ακόμα κι όταν θα έχεις γυρίσει στη… βάση σου. Θα αγοράσεις λοιπόν φορμαέλα (τοπικό τυρί), χειροποίητες χυλοπίτες, κρασί, μέλι και τσίπουρο, ενώ λίγο πριν φύγεις σου προτείνω να προμηθευτείς ντόπιο κρέας και χωριάτικα λουκάνικα από το κρεοπωλείο Κομματάς (τηλ. 26670 31194, 6974 197157) στον κεντρικό δρόμο! Όλα θα φέρνουν κάθε μέρα την Αράχωβα στο… τραπέζι σου.

 
http://www.travelstyle.gr/portal/photos/galleries/1185_DSC_3549.jpg

Τips: Τις πρώτες αναφορές για το ντόπιο τυρί φορμαέλα τις βρίσκει κανείς στον Όμηρο, όπου η λιχουδιά αναφέρεται ως «φορμός». Μέχρι τη δεκαετία του ’30 το έφτιαχναν μονάχα οι παππούδες και το προσέφεραν ως «πολυτελές» κέρασμα στα σπίτια. Το τσίπουρο της Αράχωβας έχει παράδοση 160 χρόνων και δεν περιέχει γλυκάνισο… Και το οψιμοτύρι είναι πρόβειο γιαούρτι που βράζεται με αλάτι∙ είναι τέλειος τοπικός πικάντικος μεζές και τρώγεται με τσίπουρο και κρεμμύδι!

 
…το μυστήριο ΚΩΡΥΚΕΙΟ ΑΝΤΡΟ!

Μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό, όμως θα έπρεπε να ξέρεις ότι στη ΝΔ πλευρά του Παρνασσού, πάνω από το Λιβάδι, βρίσκεται το σπήλαιο Κωρύκειο Άντρο. Γνωστό στους ντόπιους με το όνομα Σαρανταύλι (εξαιτίας της τέλειας ακουστικής) ή Σπήλαιο του Πανός, σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν δώρο του θεού Απόλλωνα στις Κωρύκειες Νύμφες, ενώ θεωρούνταν έδρα της Πυθίας. Λόγω του βάθους του, οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο από ξένους επιδρομείς, ενώ στα χρόνια της Επανάστασης κατέφυγε εκεί και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Τμήμα του έχει παραμείνει μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο. Ήταν γνωστό και στον κόσμο της αρχαιότητας, ενώ ο Παυσανίας, που το επισκέφθηκε τον 1ο αι. μ.Χ., σημειώνει πως είναι το πιο αξιοθέατο από όλα τα σπήλαια που είδε. Αν θέλεις να φτάσεις μέχρι εκεί, αρκεί να ακολουθήσεις τη διαδρομή από το Λιβάδι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook