Η κυπριακή Βουλή κύρωσε ομόφωνα, την Πέμπτη, την συμφωνία με το Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών.

Η συμφωνία, η οποία ήδη έχει κυρωθεί από το ισραηλινό κοινοβούλιο, προβλέπει την αναθεώρηση του τριεθνούς σημείου ανάλογα με τις συμφωνίες, που θα πετύχει το Ισραήλ με το Λίβανο και την Αίγυπτο, οι οποίες δεν επηρεάζουν τις κυπριακές περιοχές.

Περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για τη διαδικασία επίλυσης διαφορών, που μπορεί να καταλήξει μέχρι και την επιδιαιτησία.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είχε σειρά επαφών την Πέμπτη στο Ισραήλ, για την προετοιμασία της επίσκεψης του Δημήτρη Χριστόφια στα μέσα Μαρτίου.

Σε ανακοίνωσή του, το κυπριακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο κ. Κυπριανού είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και με την αρχηγό της αντιπολίτευσης του Ισραήλ.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν το Κυπριακό, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, περιφερειακά θέματα και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ισραήλ.

Φυσικό αέριο από το 2016

Όπως είπε την Πέμπτη ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, μιλώντας στην Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η χώρα ενδέχεται να είναι σε θέση να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τα δικά της κοιτάσματα στο «Οικόπεδο 12» μέχρι το 2016.

Με βάση τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της Noble Energy, ώς το τέλος του 2011 ή το αργότερο στις αρχές του 2012 θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.

Στη συνέχεια, σε τέσσερις μήνες περίπου θα αναλυθούν τα δεδομένα, όπου «θα καταδειχθούν οι ποσότητες, το είδος και η ποιότητα», κάτι που «θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποφασίσει για τους μελλοντικούς χειρισμούς».

«Εάν υπάρχει μεγάλο κοίτασμα, οι διαβεβαιώσεις των ειδικών είναι ότι ναι, μπορεί να γίνει υποθαλάσσιος αγωγός, για να μεταφέρει το αέριο στην Κύπρο για χρήση για την κυπριακή αγορά».

Ο κ. Πασχαλίδης είπε, τέλος, ότι το 2016 η Κύπρος μπορεί να έχει με υποθαλάσσιο αγωγό το δικό της φυσικό αέριο για χρήση από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και γύρω το 2019, αφού θα έχει κατασκευασθεί η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης, η χώρα θα μπορεί να εμπορεύεται φυσικό αέριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook