Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ υπερασπίζεται το ευρώ στο τηλεοπτικό της μήνυμα για το νέο έτος, τονίζοντας ότι έκανε την οικονομία της χώρας της ισχυρότερη.

"Πολλοί από εσάς ανησυχήσατε για την ασφάλεια του νομίσματος", αναφέρει, προσθέτοντας ότι στα 10 χρόνια που κυκλοφορεί το ευρώ "έκανε την καθημερινή ζωή ευκολότερη και την οικονομία μας ισχυρότερη.

Στη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του 2008, μας προστάτευσε από το να συμβούν χειρότερα πράγματα. Σήμερα [. . .] κάνω τα πάντα για να ενισχύσω το ευρώ. Αλλά αυτό θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν η Ευρώπη αντλήσει μαθήματα από το παρελθόν. Ένα από αυτά [τα μαθήματα] είναι ότι το κοινό νόμισμα δεν μπορεί να έχει πραγματική επιτυχία εάν εμείς στην Ευρώπη δεν συνεργαστούμε πιο στενά από ό,τι κάναμε ως σήμερα".

Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, το οποίο πρόκειται να μεταδοθεί το απόγευμα σήμερα, η καγκελάριος λέει ότι αυτό συμβαίνει πλέον.

"Η Ευρώπη ενώνεται κι ενισχύεται στην κρίση. Ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και θα έχει εμπόδια, αλλά στο τέλος του δρόμου η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από ό,τι ήταν όταν εισήλθε σε αυτή", τονίζει. Παρότι η οικονομία της Γερμανία πηγαίνει καλά, το 2012 "χωρίς καμιά αμφιβολία θα είναι πιο δύσκολο" από τη φετινή χρονιά, προειδοποιεί.

Η Μέρκελ αναφέρει στο μήνυμά της ότι το 2011 υπήρξε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από ρήξεις, εξεγέρσεις και καταστροφές: αναφέρεται στην Αραβική Ανοιξη αλλά και στην πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα που ώθησε την κυβέρνησή της να ανακοινώσει ότι έως το 2022, η χώρα θα πάψει να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια.

Η καγκελάριος λέει ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη έφερε στην ήπειρο τα τελευταία 50 χρόνια "ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία".

Στο μήνυμά της, η Μέρκελ αναφέρεται επίσης στους νεοναζί που δολοφόνησαν εννιά μετανάστες από το 2000 ως το 2006, αποκαλώντας τους "μια συμμορία τρομοκρατών και δολοφόνων". "Τα εγκλήματά τους, τα οποία διέπραξαν παραμένοντας ατιμώρητοι για πάνω από μια δεκαετία αποκαλύπτουν έναν απίστευτο βαθμό μίσους και ξενοφοβίας", σημειώνει.

Προσθέτει πως η Γερμανία οφείλει στα θύματα, τους οικείους τους "και σε εμάς τους ίδιους να ερευνήσουμε πλήρως τα εγκλήματα και να προσαγάγουμε στη δικαιοσύνη όλους όσοι ενέχονται σε αυτά, περιλαμβανομένων των συνεργών".