Αγαστή σχέση καταγγέλλεται ότι υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, των ελεγκτικών μηχανισμών και των επιχειρηματιών, οι οποίοι λειτουργώντας «υπογείως» κατάφεραν να αποφύγουν τη σύλληψη και την αυτόφωρη διαδικασία για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.

Αφορμή του ρεπορτάζ της zougla.gr στάθηκαν οι καταγγελίες του γραμματέα Οικονομικού του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Γιάννη Κουρίνου, οι οποίες κάνουν λόγο για  «περίεργες» συνεργασίες, που σκοπό έχουν να προστατέψουν τους εργοδότες.

Ο κ. Κουρίνος επισημαίνει ότι ο νόμος που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση μη καταβολής δώρου κάθε άλλο παρά σωστά εφαρμόζεται, καθώς το Υπουργείο Εργασίας έχει δώσει κατευθύνσεις στις τοπικές υπηρεσίες να μην προβούν σε συλλήψεις.

Στο «κόλπο» φαίνεται να συμμετέχουν, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο γραμματέας, τόσο οι Επιθεωρήσεις Εργασίας όσο και τα αστυνομικά τμήματα.

Ο νόμος ορίζει ότι, όταν κάποιος εργαζόμενος επιθυμεί να καταγγείλει τον εργοδότη του, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να πάει στην Επιθεώρηση Εργασίας και να κάνει αναφορά, προκειμένου η Επιθεώρηση να απευθυνθεί στον εισαγγελέα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην εφαρμόζεται, με σκοπό να παρέλθει το αυτόφωρο και ο εργοδότης να μείνει ασύλληπτος.

«Έβαζαν τον εργαζόμενο, από μόνος του να πάει να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Από τη στιγμή που κάνω αναφορά στην Επιθεώρηση Εργασίας, οφείλει να τη διαβιβάσει στον εισαγγελέα και όχι να μου τη δώσει να την πάω στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό είναι χρονοβόρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρίνος.

Ενδεικτικό παράδειγμα της «συνεργασίας» που υπάρχει μεταξύ ελεγκτικών μηχανισμών και εργοδοτών αποτελεί ένα γεγονός το οποίο έλαβε χώρα πριν από δύο ημέρες.

\"\"Ο κ. Κουρίνος, βρισκόμενος στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου, παρέλαβε μια αναφορά ενός εργαζομένου, προκειμένου να την προσκομίσει στο αστυνομικό τμήμα.

Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε μεταξύ της μεταφοράς του από την Επιθεώρηση στο αστυνομικό τμήμα, κατά έναν περίεργο-θαυματουργό τρόπο, ο εμπλεκόμενος εργοδότης ενημερώθηκε για το περιστατικό, κάλεσε τον κ. Κουρίνο και τον προέτρεψε να πει στον εργαζόμενο να πάει να πάρει το δώρο Χριστουγέννων που του όφειλε.

«Πού το ήξερε ότι εγώ πάω για αναφορά; Υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, της Επιθεώρησης Εργασίας, των εργοδοτών και των αστυνομικών τμημάτων. Οι κατευθύνσεις που παίρνουν τα όργανα του Υπουργείου Εργασίας σε επίπεδο τοπικό είναι μην τραβάτε τα πράγματα στα άκρα, ώστε να μην υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ κράτους και εργοδοτών» υπογραμμίζει.

Πρωταγωνιστές στην κάλυψη των επιχειρηματιών εμφανίζονται, σύμφωνα με τα όσα λέει ο γραμματέας, να είναι οι υπάλληλοι των Επιθεωρήσεων Εργασίας, οι οποίοι φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να εκμεταλλεύονται την άγνοια των πολιτών και να αποκρύπτουν από τους εργαζομένους το δικαίωμά τους να κάνουν αναφορά, ώστε να μπει σε λειτουργία η αυτόφωρη διαδικασία.

Αντίθετα, τους καθησυχάζουν, λέγοντάς τους να διεκδικήσουν το δίκιο τους στα -χρονοβόρα- αστικά δικαστήρια.

Επιπλέον, άξιο σχολιασμού είναι το γεγονός ότι, τουλάχιστον όσον αφορά στον Νομό Ηρακλείου, οι έλεγχοι αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός» καθώς, όπως λέει ο κ. Κουρίνος, η Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας απαρτίζεται μόνο από τρεις υπαλλήλους!

«Φανταστείτε τι έλεγχοι γίνονται. Έντεχνα δημιουργείται το πρόβλημα, ώστε να μην υπάρχουν έλεγχοι» καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν πήραν δώρο Χριστουγέννων αγγίζουν τους 2.500. Νούμερο τεράστιο, αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε μόνο για έναν νομό.

zougla.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook