Πώς θα χαρακτηρίζατε τη χρονιά που μας πέρασε; Ήτανε η χειρότερη που έχουμε ζήσει, ή καλύτερη σε σχέση μ αυτά που μας περιμένουν το 2012;

Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, η καταστροφή της Φουκουσίμα και το σκάνδαλο Στρος Καν ήταν ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν το 2011 διεθνώς.

Για την Ελλάδα αυτή η χρονιά ήταν σημαντική, καθώς η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα δημοσιονομικής κατάρρευσης, τα εισοδήματα μειώθηκαν δραματικά και η ανεργία έφθασε τα ύψη

Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι είδαν το μηνιαίο τους εισόδημα να συρρικνώνεται, στον ιδιωτικό τομέα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έχασαν τις δουλειές τους, δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.

Η κρίση πλήττει όλους τους κλάδους και τον χώρο των media. Εφημερίδες βάζουν λουκέτο, ήδη λίγο πριν φύγει το 2011, η Ελευθεροτυπία έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 για να προστατευθεί από τους πιστωτές της, το Alter έκλεισε μετά από 13 χρόνια λειτουργίας αφήνοντας απλήρωτους 650 εργαζόμενους.

 Οι διαφημιστικές εταιρίες καταρρέουν μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ακόμα και οι αυτοκτονίες αυξάνονται ραγδαία γεγονός που δείχνει ιδιαίτερα αρνητικό ψυχολογικό κλίμα στην κοινωνία, αυξανόμενη αβεβαιότητα και απαισιοδοξία.

Ούτε οι τράπεζες γλίτωσαν από τη δίνη και σύντομα θα χρειασθούν κεφαλαιακές ενισχύσεις για να μπορέσουν να αντέξουν.

Τα σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έγιναν πλέον καθημερινό αντικείμενο συζήτησης, οι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποία δυσκολεύεται να βρει κοινή γλώσσα και να υιοθετήσει αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης της κρίσης.

Το σίγουρο πάντως είναι πως το 2012 είναι πλέον εδώ και το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί σε λίγους μήνες.

Από τους χαμένους της χρονιάς ήταν ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης ευρείας αποδοχής – και τώρα μπορεί να χάσει και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Μουντάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook