Από τα κουλουάρ, τα τερέν και τις ατέλειωτες ώρες προπονήσεων και κιλών ιδρώτα, στο πανί, στη σκηνή, στο πάλκο και στην τηλεόραση.

Οταν τέμνονται δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, αυτός του επαγγελματικού αθλητισμού και εκείνος των τεχνών και της showbiz, το αποτέλεσμα μπορεί να βγει και εκρηκτικό. Σαν του απόλυτου Ελληνα σταρ Σάκη Ρουβά, που ξεκίνησε ως πολλά υποσχόμενα αθλητής στον στίβο και μεταλλάχθηκε σε αυτό που όλοι ξέρουμε σήμερα.

Η Espresso δημοσιεύει περιπτώσεις Ελλήνων καλλιτεχνών που μετέτρεψαν την προπόνηση σε πρόβα και τον αγώνα σε παράσταση. Κοινό σημείο αναφοράς τους, η σκληρή πειθαρχία και στις τέχνες -απόρροια των σκληρών προπονήσεων- και φυσικά η καλλίγραμμη σιλουέτα τους.

Ενσαρκώνοντας το ρητό των αρχαίων Ελλήνων «Δει τους μέλλοντας αγαθούς άνδρας γενήσεσθαι, το μεν σήμα γυμνασίοις ασκείν , τη δε ψυχήν παιδεύσει» κάποιοι επιτυχημένοι καλλιτέχνες έφτασαν εκεί που έφτασαν δοκιμάζοντας πρώτα τις φυσικές τους δυνάμεις στα όρια πρωταθλητισμού και στη συνέχεια εκπαιδεύοντας σκληρά το πνεύμα τους και το ταλέντο τους στις τέχνες.

ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ

Ο Σάκης Ρουβάς ενσαρκώνει το πρότυπο του Ελληνα σταρ. Με αξιοζήλευτη καριέρα, έχει καταφέρει με τα τραγούδια του και τη σκηνική του παρουσία να έχει απήχηση σε όλους τους Ελληνες και να θεωρείται μοναδικός στο είδος του. Ανθρωπος που τον ξέρει από παιδί μάς είπε: «Ο Σάκης μικρός κυκλοφορούσε στην Κέρκυρα με την κιθάρα στο ένα χέρι και την τσάντα της προπόνησης στο άλλο». Ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική και κατέκτησε εθνικά βραβεία. Διακρίθηκε επίσης στο άλμα επί κοντώ και έγινε μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας στίβου. Παράλληλα, έχοντας ως πρότυπο τον Ελβις Πρίσλεϊ, «γρατζουνούσε» και την κιθάρα του. Στα δεκαεφτά του άφησε την Κέρκυρα, λόγω οικογενειακών προβλημάτων, και μετακόμισε στην Πάτρα. Κάπου εκεί εγκατέλειψε τον πρωταθλητισμό και αφοσιώθηκε στη μουσική. Ο Σάκης έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στην Αθήνα το 1991 στο «Show Center» και από εκεί και έπειτα η καριέρα του είναι γνωστή.

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη ή Αλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, είναι μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες τραγουδίστριες. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι πολιτικές αναταραχές στην Αίγυπτο έφεραν την οικογένειά της στην Αθήνα. Η Αλκηστις στην εφηβεία της βρήκε διέξοδο στον αθλητισμό. Ασχολείται παθιασμένα με τον Στίβο (100 μ., 400 μ. μετ’ εμποδίων στον Πανιώνιο και χειροσφαίριση στον Μίλωνα μέχρι το 1986). Οι διακρίσεις της έδειχναν ότι μπορούσε να γίνει πρωταθλήτρια. Σε ηλικία 17 ετών κι ενώ δεν σκόπευε να γίνει τραγουδίστρια, την ακούει σε κάποιο μαθητικό πάρτι να τραγουδάει και να παίζει κιθάρα ο φωτογράφος Γιώργος Πασχαλίδης. Στη συνέχεια θα τη δοκιμάσει ο Δήμος Μούτσης στα τραγούδια από τον δίσκο «Αγιος Φεβρουάριος» και τελικά θα της εμπιστευτεί τραγούδια όπως «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» στον δίσκο «Τετραλογία», σε ποίηση Καβάφη, Ρίτσου, Καρυωτάκη. Ακόμα και τώρα πάντως εξακολουθεί να γυμνάζεται συστηματικά.

\"\"

ΤΑΣΟΣ ΝΟΥΣΙΑΣ

Τον Τάσο Νούσια τον θυμόμαστε από το «Νησί» αλλά και το θέατρο και τον κινηματογράφο, όπου συνήθως ενσαρκώνει ρόλους σκληρών. Ο ηθοποιός με το μεγάλο φαν-κλαμπ σφυρηλατεί μια ισχυρή και πειθαρχημένη προσωπικότητα μέσα από τον αθλητισμό και τον στίβο και συγκεκριμένα τα 800 μέτρα. Ο γεννημένος στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων σημερινός ηθοποιός αποτέλεσε μέλος της εθνικής ομάδος στίβου εφήβων και οι επιδόσεις τον είχαν χρίσει φαβορί στην κατηγορία του για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων. Ενας σοβαρός όμως τραυματισμός τού στέρησε την ευκαιρία να το διεκδικήσει. Τελικά τον κέρδισε το θέατρο. Τελείωσε τη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και έχει παίξει στις μεγαλύτερες σκηνές της χώρας από φαρσοκωμωδίες και μπουλβάρ μέχρι αρχαίο ελληνικό δράμα.

\"\"

ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αλλη μία περίπτωση ηθοποιού, άλλοτε αθλήτριας, είναι και η Ντορέτα Παπαδημητρίου. Εξακολουθεί άλλωστε και τώρα να φαίνεται ότι υπήρξε αθλήτρια, αν κοιτάξεις τους τέλειους κοιλιακούς και τα καλογυμνασμένα πόδια της. Η Ντορέτα έκανε πρωταθλητισμό στη ρυθμική γυμναστική για δέκα χρόνια και στη συνέχεια έξι χρόνια στίβο. Οι επιδόσεις της ήταν εντυπωσιακές. Στα δεκαοκτώ όμως, μετά το σχολείο, τα σταμάτησε όλα. Εισήχθη στη Νομική Σχολή και στη συνέχεια στη δραματική σχολή «Ιασμος». Η πορεία της σε τηλεόραση και θέατρο την έχει δικαιώσει. Ισως ένας από τους λόγους για τους οποίους σταμάτησε τον στίβο ήταν αυτό που είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της: «Οταν έκανα στίβο, δεν μου άρεσε καθόλου το σώμα μου. Ήταν πολύ μυώδες, σκληρό και… φουσκωμένο».

\"\"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ

Ο Μάξιμος Μουμούρης, πρωταγωνιστής αυτήν την περίοδο στο θεατρικό «Δεσποινίς Τζούλι» με τη Μαρία Σολωμού και γνωστός και από τις τηλεοπτικές του επιτυχίες («Κλείσε τα μάτια», «Singles»), υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ με την ομάδα του Πανιωνίου στα παιδικοεφηβικά τμήματα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η κλίση του όμως ήταν αλλού και η φοίτησή του στη δραματική σχολή «Βεάκη» ήταν η αφορμή για να εγκαταλείψει το μπάσκετ. Με επιτυχημένους τηλεοπτικούς ρόλους σε κωμωδία και δράμα δικαιώθηκε. Επειδή ωστόσο ο Μάξιμος είναι ούτως ή άλλως active τύπος, αποφορτίζεται τώρα πια όχι με το μπάσκετ αλλά με το μοτοκρός.

\"\"

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

Το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό εκτελώντας ένα άψογο πρόγραμμα στις ασκήσεις εδάφους στην ενόργανη γυμναστική και κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και νικητής πολλών διακρίσεων στον αθλητισμό Ιωάννης Μελισσανίδης έπειτα από δεκαπέντε χρόνια που τον χειροκροτήσαμε για τις επιδόσεις του στον αθλητισμό αναζητεί το χειροκρότημα και στις τέχνες. Αρχικά πειραματίστηκε με τον χορό και τώρα πια δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο θέατρο. Βρίσκεται λοιπόν στην Αμερική και αφού έκανε εντατικά μαθήματα στην υποκριτική τέχνη, είναι έτοιμος να υποδυθεί τον Αμλετ. Για του λόγου το αληθές κυκλοφορεί στο You Tube βιντεάκι στο οποίο οχρυσόςΟλυμπιονίκης ερμηνεύει τον μονόλογο του Αμλετ.

\"\"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΠΑΝΗΣ

Ο Γιώργος Σαμπάνης είναι περισσότερο γνωστός ως επιτυχημένος συνθέτης και τραγουδιστής και λιγότερο ως αθλητής. Κι όμως, με δεκατέσσερα πανελλήνια μετάλλια στον στίβο και πολλές άλλες διακρίσεις έχει διαγράψει επιτυχημένη πορεία και στον αθλητισμό. Να σημειωθεί επίσης ότι στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν ο Δρομέας των Ολυμπιακών πόλεων. Παράλληλα όμως με τον στίβο ασχολήθηκε από μικρός και με τη μουσική. Ως συνθέτης χτύπησε την κορυφή με τη Νο 1 επιτυχία το «Φιλί της Ζωής» που έγραψε για την Ελενα Παπαρίζου. Ο Γιώργος, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τον τίτλο «Χαράματα», φάνηκε ότι διαθέτει και μουσικό ταλέντο.

\"\"

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΟΛΙΔΗΣ

Ο Χρήστος Χολίδης είναι ένας από τους τραγουδιστές με μεγάλο γκελ στον κόσμο και φυσικά γνωστός ως ο αγαπημένος της Δούκισσας Νομικού. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό επαγγελματικά ως μπασκετμπολίστας στο Αιγάλεω αρχικά και τον ΠΑΟΚ αργότερα. Στη συνέχεια πέρασε από το μόντελινγκ και μετά αφοσιώθηκε στο τραγούδι. Είναι από τους πιο ψηλούς τραγουδιστές που μπορείς να συναντήσεις σε πίστα. Πρώτη επιτυχία του, το «Κι ας μην έχω πού να πάω».

\"\"

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΤΑΚΗΣ

Ο Κώστας Μαρτάκης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Μέχρι τα είκοσι δύο του δεν είχε πουθενά αλλού το μυαλό εκτός από το μπάσκετ. Με την ομάδα του Παλαιού Φαλήρου διακρίθηκε και κατέκτησε μετάλλια και κύπελλα στις μικρότερες κατηγορίες. Η πρώτη του επαφή με το τραγούδι έγινε την άνοιξη του 2006, όταν έκανε αίτηση για συμμετοχή στο γνωστό talent show «Dream Show, The Music» και ενθουσίασε το κοινό με τη φωνή του και την εμφάνισή του. Από τότε χτίζει βήμα-βήμα την τραγουδιστική του καριέρα, αλλά επισημαίνει ότι όποτε βρίσκει την ευκαιρία ρίχνει τα σουτάκια του και παρακολουθεί στην τηλεόραση όλους τους μεγάλους αγώνες μπάσκετ.

\"\"

ΝΙΚΗ ΚΑΡΤΣΩΝΑ

Η Νίκη Κάρτσωνα, δημοφιλής ως παρουσιάστρια της τηλεόρασης, πήγαινε στο δημοτικό όταν την επέλεξαν στην εθνική ομάδα ρυθμικής γυμναστικής, με αποτέλεσμα να μετακομίσει μικρό παιδί από την Καλαμάτα στην Αθήνα. Οι επιδόσεις και τα μετάλλιά της την έκαναν κορυφαία στο άθλημά της και της χάρισαν την εισαγωγή άνευ εξετάσεων στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υστερα όμως ήρθαν στη ζωή της τα καλλιστεία και το μόντελινγκ, και στη συνέχεια η τηλεόραση. Ο αθλητισμός ωστόσο την ακολουθεί και στην προσωπική της ζωή, αφού είναι παντρεμένη με τον άλλοτε διεθνή μπασκετμπολίστα Νίκο Χατζή.

\"\"

ΝΑΣΟΣ ΓΑΛΑΚΤΕΡΟΣ

Ο Νάσος Γαλακτερός για τις νεότερες γενιές είναι συνθέτης επιτυχιών στη μουσική και φυσικά ένας από τους συμμετέχοντας στο περσινό «Dancing with the stars». Σπούδασε έξι χρόνια πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο Δάφνης, ενώ παράλληλα ξεκίνησε το μπάσκετ. Ολοκλήρωσε την επαγγελματική του καριέρα στο μπάσκετ το 2000 έχοντας περίπου ογδόντα συμμετοχές στην εθνική ομάδα. Δύο χρόνια αργότερα με την Εθνική Ενόπλων κατέκτησε στην Κίνα το παγκόσμιο πρωτάθλημα και ανακηρύχτηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και τον Αρη, και κατέκτησε ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο Κόρατς, δύο πρωταθλήματα Ελλάδας και τρία Κύπελλα Ελλάδας. Στη μουσική έχει γράψει συνθέσεις που τραγουδήθηκαν από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Γιώργος Τσαλίκης. Του έχουν απονεμηθεί ένας πλατινένιος κι ένας χρυσός δίσκος.

\"\"

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας έπαιξε στον «Νικητή», ο κολυμβητής Σωτήρης Πάστρας έπαιξε στην «Απνοια», ο θρυλικός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και της Εθνικής Μίμης Παπαϊωάννου τραγουδούσε σε πίστες, ο παλιός σέντερ του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Δημήτρης Κοκολάκης έκανε πέρασμα στης «Ελλάδας τα παιδιά» και ο αείμνηστος Σουγκλάκος έπαιξε σε πολλές ελληνικές βιντεοταινίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook