Εξετάσεις στους τοπικούς πληθυσμούς φώκιας διενεργούν επιστήμονες στην Αλάσκα για να διαπιστώσουν αν τα πρόσφατα περιστατικά ασθένειας και θανάτων οφείλονται στη διαρροή ραδιενέργειας από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ειδικότερα, από τον Ιούλιο άρχισαν να ξεβράζονται φώκιες στις ακτογραμμές της Αλάσκα, οι οποίες υπέφεραν ή πέθαναν από μια μυστηριώδη ασθένεια με ποικίλα συμπτώματα, όπως αιμορραγία από πληγές στα πτερύγια, ερεθισμένο δέρμα γύρω από τη μύτη και τα μάτια ή απώλεια τριχώματος από τη γούνα τους.

Οι βιολόγοι σε πρώτη φάση εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ασθένειά τους οφειλόταν σε κάποιον ιό, ωστόσο δεν κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν, οπότε αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διενέργεια ελέγχουν για να εξετάσουν το ενδεχόμενο έκθεσης στη ραδιενέργεια.

«Πρόσφατα λάβαμε δείγματα ιστού από άρρωστες φώκιες κοντά στο νησί St. Lawrence με αίτημα να εξετάσουμε το υλικό για ραδιενέργεια», δήλωσε ο κ. John Kelley, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα.

«Μερίδα των τοπικών κοινοτήτων εκφράζει την ανησυχία ότι η ζημιά ενδεχομένως να συνδέεται με την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα», προσέθεσε ο καθηγητής.

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν σε δείγματα υδάτων από τις ακτές των ΗΠΑ που βρέχονται από τον Ειρηνικό, δεν έδειξαν υψηλά επίπεδα ρα διενέργειας που να συνδέονται με το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

Οι επιστήμονες της αμερικανικής Εθνικής Ωκεανολογικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας, καθώς και της Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής, αναζητούν εδώ και καιρό την αιτία για τις άρρωστες φώκιες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook