Μείωση κατά 36% του μισθού τους θα υποστούν ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λούνγκ και οι υπουργοί της κυβέρνησής του, απαντώντας έτσι στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι υπεραμείβονται. Ωστόσο, ο Λι θα παραμείνει ο πλέον ακριβοπληρωμένος ηγέτης στον κόσμο.

Στη Σιγκαπούρη, οι υπουργοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πολύ υψηλούς μισθούς, καθώς θεωρείται ότι έτσι θα προσελκύονται για αυτές τις θέσεις οι καλύτεροι, όμως ο μισθός των πολιτικών έχει χαρακτηριστεί υπερβολικός από την αντιπολίτευση, η οποία στις εκλογές του Μαΐου κατέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία της έξι έδρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λι αμείβεται με 2,3 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, αλλά με βάση τις προτάσεις μιας επιτροπής αναθεώρησης που διορίστηκε τον περασμένο χρόνο, εφεξής θα λαμβάνει 1,7 εκ. δολ.

Η επιτροπή διορίστηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές και τις επιδόσεις σε αυτές της αντιπολίτευσης σε σχέση με το Κόμμα Λαϊκής Δράσης του Λι που κυβερνά τη χώρα από την ανεξαρτησία της το 1965.

Παρά τη μείωση του μισθού του ο Λι θα εξακολουθήσει να έχει τρεις φορές υψηλότερη αμοιβή από τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ Ντόναλντ Τσανγκ, τον δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο ηγέτη στον κόσμο με απολαβές περίπου 550.000 δολάρια τον χρόνο.

Η αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ θα λαμβάνει 498.000 δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με τις προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει περίπου 400.000 δολάρια.