Περαιτέρω διευκρινίσεις για την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο σχετικά με τον ΔΟΛ παρείχε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π.Μπεγλίτης μετά το πέρας της συνεδρίασης του οργάνου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, η Εθνική Τράπεζα αρνήθηκε να χορηγήσει το δάνειο στον ΔΟΛ, διότι ο Οργανισμός δεν πληρούσε τα τραπεζικά κριτήρια. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η άρνηση της Τράπεζας δεν είχε καμία σχέση με πολιτικές παρεμβάσεις, είτε του πρωθυπουργού, είτε της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε σχετικά μετά από την απόρριψη του δανείου από την Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα, επέμεινε ότι ο ΔΟΛ τηρούσε αρνητική στάση στην υπόθεση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank, και πως ο κ. Παπανδρέου διαπιστώνοντάς το αυτό, πληροφορήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Τράπεζα ότι αυτό οφείλεται στην απόρριψη του δανείου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, ο Γ.Παπανδρέου στήριξε την «αυτόνομη απόφαση» της Εθνικής Τράπεζας, κάτι που δείχνει ότι οι εποχές των σχέσεων ή των επιρροών στο Τραπεζικό σύστημα είχαν περάσει ανεπιστρεπτί.

Αναφορικά με το θέμα της συνάντησης του τέως πρωθυπουργού με εκδότες στο Μέγαρο Μαξίμου και απαντώντας στη δήλωση του κ. Σταύρου Ψυχάρη, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε πως ο κ. Ψυχάρης εισήλθε από την είσοδο που εισέρχονται όλοι οι επισκέπτες του Μεγάρου Μαξίμου, πλην των υπουργών και των επισήμων προσκεκλημένων. Σημείωσε, δε, ότι τόσο ο κ. Ψυχάρης, όσο και άλλοι εκδότες, συνοδεύονταν από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ηλία Μόσιαλο.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Παπανδρέου με τους εκδότες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο τέως πρωθυπουργός ζήτησε από τους εκδότες τη συμβολή τους, μέσω των εφημερίδων και των ΜΜΕ που διαθέτουν, στην αντικειμενική αποτύπωση της κατάστασης και στο να ξεπεράσει η χώρα την κρίση με τον πιο θετικό τρόπο, καθώς επίσης ζήτησε τη συμβολή τους στη δημιουργία κλίματος ψύχραιμης αντιμετώπισης των γεγονότων, όπως το έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικός λαός.

Ο Γ.Παπανδρέου, ο ΔΟΛ και η αλήθεια

Οι δηλώσεις του κ. Γ.Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη υπονόμευσε τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, είναι άτοπες και ανακριβείς, καθώς η συγχώνευση είχε αποτύχει προτού ο ΔΟΛ απευθυνθεί στην Εθνική Τράπεζα για τη χορήγηση δανείου.

Η επίσημη πρόταση από την Εθνική Τράπεζα προς την Alpha Bank πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου και απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank αρχικά αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας και στη συνέχεια οριστικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του ΔΟΛ είχαν ταχθεί τότε υπέρ της συγχώνευσης, προτάσσοντας τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε, τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Η αποδοχή ή όχι της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας από την Alpha Bank ήταν θέμα καθαρά ιδιωτικό, το οποίο αφορούσε μόνο τη διοίκηση των δύο τραπεζών.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Γ.Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Σταύρος Ψυχάρης σε δήλωση του ανέφερε:

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης  τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι  δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.

»Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις  στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων  που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

»Είναι αυτονόητο  ότι  μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

»Ο υπο αποχώρηση  πρόεδρος  του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει  υπο ποιες συνθήκες  συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο»!