Οι ανανεωμένες ανησυχίες για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών πυροδότησαν σημαντικές απώλειες στα χρηματιστήρια της περιοχής, με αρνητικούς πρωταγωνιστές την ιταλική και ισπανική αγορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,9% στις 247,39 μονάδες. Μεγάλη πτώση εμφάνισαν οι τραπεζικοί τίτλοι, με τον Stoxx 600 Banks να κλείνει στο -3,2%.

Τις ανησυχίες επανέφερε στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων, χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times ότι η ισπανική κυβέρνηση αναμένει από τις τράπεζες της χώρας να δημιουργήσουν προβλέψεις ύψους έως 50 δισ. ευρώ για να χειριστούν τα \”τοξικα\” πάγια.

Από τον τραπεζικό κλάδο ξεχώρισε και σήμερα, όπως δημοσιεύει το capital.gr, η μεγάλη πτώση της UniCredit SpA με τη μετοχή της τράπεζας να σημειώνει βουτιά άνω του 10% για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση των όρων της ΑΜΚ και το μεγάλο discount στις νέες μετοχές. Ειδικότερα, υποχώρησε σε ποσοστό 17,3%, έχοντας στη χθεσινή συνεδρίαση χάσει σχεδόν 15%.

Παράλληλα, η επενδυτική προσοχή στράφηκε σήμερα στα αποτελέσματα της δημοπρασίας της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και την αποτυχημένη έκδοση της Ουγγαρίας η οποία δεν κατάφερε να αντλήσει από τις αγορές το ποσό που επεδίωκε εν μέσω ανησυχιών ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Απογοητευτικά ήταν την ίδια στιγμή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από Γερμανία και Γαλλία για τις λιανικές πωλήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στη Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,9% το Νοέμβριο όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,5% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρήθηκε παράλληλα σε υποτονικά επίπεδα το Δεκέμβριο όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee με τον σχετικό δείκτη να παραμένει αμετάβλητος στις 80 μονάδες τον τελευταίο μήνα του 2011.

Στο ταμπλό ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 έχασε 1,45%.

Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 1,53% στις 3.144 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 έχασε 0,25% στις 6.095 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,78% στις 5.624 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 2,94%, ο ιταλικός MIB σημείωσε βουτιά 3,65%, ενώ ο ελβετικός SMI υποχώρησε 0,52%.

Μικτά πρόσημα για τους δείκτες στη Ρωσία με τον MICEX στο -0,62% και τον RTS στο +0,32%. Ο τουρκικός ISE υποχώρησε 0,64%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook