Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα επιβάλλει έναν αμφιλεγόμενο φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών εντός του χρόνου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Βερολίνου που κατηγόρησε το Παρίσι ότι βιάζεται.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντιτίθενται σθεναρά στην φορολόγηση των συναλλαγών μετοχών και έχουν προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές θα καταφεύγουν έτσι στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολόγηση.

Ο Μπαρουάν είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να συζητήσουν για το θέμα.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε λίγες μόλις ώρες αφότου ο σύμβουλος του Σαρκοζί Ανρί Γκενό αποκάλυψε ότι ο φόρος θα \”επιβληθεί\” αυτό τον χρόνο και ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί θα προχωρήσει μόνος του αν οι υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ δεν συμφωνήσουν και θα λάβει σχετική απόφαση στα τέλη του μήνα.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η θέση της Γερμανίας παραμένει η επιβολή του φόρου και στις 27 χώρες μέλη ταυτόχρονα.

\”Αυτός είναι ο στόχος μας\”, είπε ο Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Σαρκοζί είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το Βερολίνο την Δευτέρα για συνομιλίες με την Μέρκελ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook