Η δημιουργία εργοστασίου εμφιάλωσης νερού, και η αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού σε νέα βάση, φαίνεται ότι μπαίνει σε πρώτο πλάνο στο σχεδιασμό της ΔΕΥΑΗ για τη φετινή χρονιά, που θα προσπαθήσει να δρομολογήσει παράλληλα, έργα και παρεμβάσεις τα οποία θα μειώσουν δραστικά το υψηλότατο κόστος άντλησης νερού, που τινάζει στον αέρα τα οικονομικά της δημοτικής επιχείρησης.

Παράλληλα βασικός στόχος που έχει τεθεί είναι η διεκδίκηση κονδυλίων για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες, όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεργασίας που είχε με υπηρεσιακά στελέχη της δημοτικής επιχείρησης ο Δήμαρχος Ηρακλείου και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ.Στειακάκης.

Το εργοστάσιο και η αφαλάτωση…

Η στόχευση της δημιουργίας εργοστασίου εμφιάλωσης νερού, έχει τεθεί από την πρώτη δημοτική περίοδο της θητείας του Δημάρχου Ηρακλείου, ο οποίος είχε από το παρελθόν ανακοινώσει ότι θα αναθέσει σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία θα καταδείξει την βιωσιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται ότι υπάρχει και μια πιο στέρεα βάση δεδομένων που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα τέτοιο σχεδιασμό, που είναι οι πηγές του Αγίου Μύρωνα.

Πρόκειται για νερά που εκτός από το γεγονός ότι έχουν πολύ καλή ποιότητα, υπάρχουν και σε πολύ μεγάλες ποσότητες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να στηριχθεί το εγχείρημα της ΔΕΥΑΗ για τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής και εμφιάλωσης νερού.

Επόμενος σημαντικός στόχος είναι η αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού, που από ότι φαίνεται θα δρομολογηθεί σε μια νέα βάση, την οποία έχουν ήδη συμφωνήσει οι Δήμαρχοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου. Όπως είναι γνωστό, αντίστοιχη προσπάθεια είχε επιχειρηθεί και κατά το παρελθόν με τον πρώην Δήμαρχο Γαζίου, που όμως στην πορεία δεν εξελίχθηκε αφού προέκυψαν σοβαρές εμπλοκές σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας…Ωστόσο όπως όλα δείχνουν τα προβλήματα αυτά αποτελούν παρελθόν αφού και οι δύο Δήμαρχοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεργαστούν για να στήσουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας σε σχέση με την αφαλάτωση στον Αλμυρό, που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει λύση στα οξύτατα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν οι δύο γειτονικοί Δήμοι.

Βιολογικοί καθαρισμοί

Τα προβλήματα που εμφανίζουν οι βιολογικοί καθαρισμοί στα τοπικά διαμερίσματα, ήταν ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στη ΔΕΥΑΗ, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις για την αντιμετώπιση τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βιολογικού καθαρισμού των Δαφνών, που ενώ έχει κατασκευαστεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην πράξη δε λειτουργεί, με αποτέλεσμα όλα τα λύματα της ευρύτερης περιοχής να καταλήγουν σε καλλιεργημένες εκτάσεις στο Βενεράτο, οι οποίες γίνονται μεταξύ άλλων, εξαιρετικά δύσοσμες…Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ τα προβλήματα αυτά προέκυπταν λόγω καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στην παράδοση του έργου του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και επειδή δημιουργήθηκαν εμπλοκές τα ρακοκάζανα της περιοχής. Ωστόσο όπως διαβεβαιώνει σήμερα ο βιολογικός λειτουργεί κανονικά και όλα τα ανοικτά ζητήματα που υπήρχαν αντιμετωπίστηκαν. Έτσι προχωρούν οι επόμενοι σχεδιασμοί που είναι η δημιουργία βιολογικών καθαρισμών, στον Άγιο Μύρωνα, το Τέμενος το Πετροκέφαλο, το Πενταμόδι, τις Κάτω Ασίτες…

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Ο ίδιος σημειώνει ότι για την εξέλιξη σημαντικών έργων ύδρευσης αποχέτευσης ομβρίων, υγρών αποβλήτων, που έχει θέσει σε προτεραιότητα της η ΔΕΥΑΗ, θα συναντηθεί σήμερα με τον Περιφερειάρχη, από τον οποίο θα ζητήσει χρηματοδοτήσεις προκειμένου να προχωρήσουν. Ο κ.Στειακάκης σημειώνει ότι υπάρχει ετοιμότητα της ΔΕΥΑΗ για την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, η κατασκευή του έργου της ξήρανσης της λυματολάσπης, της «γεωργικής αξιοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων ως εναλλακτικού υδατικού πόρου», η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί επίσης προτεραιότητα της Επιχείρησης.

Σημαντικό κεφάλαιο είναι επίσης το μεγάλο θέμα που αφορά στην πορεία ολοκλήρωσης του φράγματος ʽʼΑποσελέμηʼʼ και η ανάγκη ορισμού του φορέα διαχείρισης και η προώθηση άμεσα, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαλεβυζίου, της εκμετάλλευσης των νερών της πηγής του Αλμυρού. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ θα προωθήσουμε όσα έργα μπορούμε , προκειμένου να καταφέρουμε να μειώσουμε δραστικά το υψηλό λειτουργικό κόστος των γεωτρήσεων το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα οι ετήσιοι λογαριασμοί ηλεκτροδότησης να εκτοξεύονται στα 3,5 εκ. ευρώ!…

εφημ. Πατρίς

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook