Να τηρηθεί η κοινή Υπουργική απόφαση σχετικά με την κατανομή των ΚΑΠ, ζήτησε από τον υφυπουργό Εσωτερικών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πάρι Κουκουλόπουλο, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, ενώ απέστειλε και σχετική επιστολή στην ΤΥΔ Κρήτης, καλώντας την να προσχωρήσει άμεσα σε αναπροσδιορισμό των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για τον καταμερισμό των χρημάτων. Μάλιστα ο κ. Σχοιναράκης προτείνει το κατώτατο ποσό που θα λαμβάνει κάθε Δήμος να είναι τουλάχιστον ισόποσο με τις δανειακές υποχρεώσεις που έχει αλλά και την μισθοδοσία των υπαλλήλων του.

Ο Δήμαρχος, μαζί με την βουλευτή Ηρακλείου, Μαρία Σκραφνάκη βρέθηκαν πριν τις γιορτές στο Υπουργείο και είχαν συνάντηση με τον κ. Κουκουλόπουλο, προκειμένου να του γνωστοποιήσουν τις θέσεις του Δήμου Γόρτυνας για το ζήτημα. Ο κ. Σχοιναράκης εξήγησε στον υφυπουργό την κατάφορη αδικία που υφίσταται ο Δήμος από την ισχύουσα κατανομή των ΚΑΠ σε σύγκριση με άλλους Δήμους, οι οποίοι είτε είναι μικρότεροι σε έκταση, είτε έχουν λιγότερους κατοίκους, είτε απασχολούν μικρότερο αριθμό εργαζομένων, αλλά εν τούτοις εισπράττουν περισσότερα χρήματα.

«Μαζί με την κα Σκραφνάκη είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Κουκουλόπουλο, όπου του γνωστοποίησα την αδικία που υφίσταται ο Δήμος Γόρτυνας. Η κοινή υπουργική απόφαση αναφέρει μια σειρά από κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους Δήμους, όπως είναι ο πληθυσμός, η έκταση, η ορεινότητα, το μήκος των αγροτικών οδικών δικτύων κτλ. Δυστυχώς όμως το μόνο κριτήριο με το οποίο μοιράζονται τα χρήματα των ΚΑΠ είναι αυτού του πληθυσμού και των νομικών προσώπων που τυχόν μεταφέρθηκαν στους Δήμους. Έτσι όμως ωφελούνται επί το πλείστον οι μεγάλοι Δήμοι εις βάρος των πιο μικρών.   Ο υφυπουργός έδειξε κατανόηση και υποσχέθηκε να δει αν τηρούνται τα κριτήρια της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και να δώσει σαφείς εντολές στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων για την τήρηση της. Παράλληλα όμως στείλαμε ένα έγγραφο στην ΤΥΔΚ, ζητώντας να γίνει αναπροσδιορισμός των κριτηρίων, ενώ προτείνουμε να παίρνουν οι Δήμου ως κατώτατο ποσό, τα χρήματα που απαιτούνται για την διασφάλιση των δόσεων των δανείων που έχουν συνάψει και για την κάλυψη της μισθοδοσίας.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γόρτυνας.

Τέλος να σημειωθεί πως κ. Σχοιναράκης παρέδωσε στον κ. Κουκουλόπουλο μια επιστολή στην οποία είχε επισυνάψει αναλυτικό συγκριτικό πίνακα που αφορούσε τους Δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Μίνωα Πεδιάδος, Μαλεβυζίου και Αρχανών-Αστερουσίων. Εκεί φαίνεται καθαρά πως ο Δήμος Γόρτυνας λαμβάνει μηνιαίος πολύ λιγότερα χρήματα από τους παραπάνω όμορους του Δήμους, τα οποία φτάνουν ακόμη και τα 1,1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η επιστολή του κ. Σχοιναράκη ανέφερε τα κάτωθι:

«Δεδομένου ότι ο Δήμος Γόρτυνας δεν βρίσκεται σε υπερέχουσα οικονομική θέση έναντι των άλλων όμορων Δήμων του, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, όπως μας ενημερώσετε με βάση ποια κριτήρια γίνεται η μηναία κατανομή των εσόδων από τους ΚΑΠ στους Δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Μίνωα Πεδιάδος, Μαλεβυζίου και Αρχανών-Αστερουσίων, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι οφείλεται η άνιση μεταχείριση που υφίσταται ο Δήμος Γόρτυνας και τελικώς να αυξηθεί το ποσό των εσόδων που αποδίδονται σε αυτόν μηνιαίως από τους ΚΑΠ για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών και κυρίως της μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού του. Να σημειωθεί πως στους 106 εργαζόμενους αναμένεται να προστεθούν ακόμη 10, μετά μεταφορά τους, έπειτα από τη λύση της «Δημοτικής Αναπτυξιακής Τεχνικής Εταιρείας Δήμου Αγ. Βαρβάρας». Επομένως ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων του Δήμου Γόρτυνας ανέρχεται στους 116. Επισυνάπτεται και πίνακας με τις μηνιαίες αποδόσεις εσόδων ΚΑΠ στους ανωτέρω Δήμους.»

\"\"
  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook