Η Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές φορές αντέδρασε στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη με καθυστέρηση και ανεπαρκώς, δήλωσε ο πρόεδρός της Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από τον βελγικό σταθμό RTBF. Αλλά το ευρώ «ως νόμισμα δεν κινδύνευσε ποτέ», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

«Αυτό που έχουμε είναι μια κρίση χρέους σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Ελπίζαμε ότι θα βρίσκαμε λύσεις πολύ νωρίτερα. Συχνά αντιδράσαμε με μικρή καθυστέρηση και οι αποφάσεις μας υπήρξαν αδύναμες - αυτό το λέω ανοιχτά. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, εργαστήκαμε προς την σωστή κατεύθυνση και σιγά-σιγά, βήμα-βήμα, θα φτάσουμε πολύ μακριά».

Ο Ρομπάϊ δήλωσε «αισιόδοξος» για το μέλλον και «αποφασισμένος» να ξεπεραστεί η κρίση. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι στο τέλος θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ΄ ό,τι ελπίζαμε. Το 2011 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, αλλά στο μεταξύ λάβαμε αυστηρά μέτρα».

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να συναντώνται τη Δευτέρα - ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου - ο Ρομπάϊ διέψευσε ότι οι δύο ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες κινούν τα νήματα.

«Γιατί τότε θα χρειαζόμασταν 10 με 12 ώρες - μέχρι αργά το βράδυ, μέχρι τα χαράματα - για να καταλήξουμε σε μια απόφαση;», είπε αναφερόμενος σε παλαιότερες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. «Δεν είναι 2+25 (στην ΕΕ) ή 2+15 (στην ευρωζώνη). Πρέπει να συνεργαζόμαστε, να υπάρχει ομοφωνία κάθε φορά». Όπως είπε ο ίδιος, έχει «καλές σχέσεις εμπιστοσύνης» τόσο με τον Σαρκοζί όσο και με την Μέρκελ καθώς και με τους υπόλοιπους 25 ηγέτες της ΕΕ.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάϊ προεδρεύει των συνόδων κορυφής της ΕΕ. Στις 30 Ιανουαρίου η ΕΕ θα πραγματοποιήσει Σύνοδο Κορυφής.


protothema.gr