Ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματο-πιστωτικής σταθερότητας (ΕΤΧΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, θέλει να προσφέρει καλύτερους όρους στους επενδυτές εκτός Ευρωζώνης, αυξάνοντας την ολική ζήτηση στα προϊόντα του, βεβαιώνει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Στο δημοσίευμα αυτό, στο οποίο δεν γίνεται η επίκληση συγκεκριμένων πηγών, αναφέρεται πάντως ότι στα σχέδια που έχει ο κ. Ρέγκλινγκ είναι η καταβολή ασφάλιστρου 30% σε αυτούς τους επενδυτές (έναντι του ισχύοντος τώρα 20%), για την περίπτωση μελλοντικής «στάσης πληρωμών» σε κάποιο μέλος της Ευρωζώνης.

Το ΕΤΧΣ αντλεί στις χρηματαγορές κεφάλαια παρέχοντας τις «εγγυήσεις» κρατών της ευρωζώνης. Εν συνεχεία, διοχετεύει αυτά τα κεφάλαια σε μέλη της ευρωζώνης, που έχουν δημοσιονομική δυσχέρεια (παρέχοντας επιτόκια κατώτερα εκείνων των χρηματαγορών, στις οποίες αυτά τα μέλη δεν έχουν, προσωρινά, πρόσβαση).

Το ΕΤΧΣ άντλησε (προ ολίγων ημερών) περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω ομολόγων του, τριετούς διάρκειας, τα οποία «θα διοχετεύσει μεταγενέστερα στις οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας», μεταδίδει σήμερα από το Βερολίνο το Γαλλικό πρακτορείο.

Οι ελπίδες, ότι η Κίνα θα επενδύσει στο ΕΤΧΣ, χάρη στη μεγάλη ρευστότητα που διακρίνει την οικονομία της, δεν επαληθεύθηκαν εντούτοις στην πράξη, προσθέτει το πρακτορείο.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook