Σε μία μίνιμουμ συμφωνία πιέζονται να καταλήξουν οι κοινωνικοί εταίροι το αργότερο μέχρι  το τέλος Ιανουαρίου για τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα συμπεριλαμβανομένου  και του κατωτάτου , υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας που έχει προτρέψει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για το πάγωμα των μισθών σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις των εταίρων καταλήξουν σε ναυάγιο .

Οι δε “τροϊκανοί” φέρονται να έχουν διαμηνύσει πως, χωρίς μείωση του μέσου μισθολογικού κόστους, η νέα δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να υπογραφεί, αφού δεν θα είναι εγγυημένη η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

 Η ΝΔ αλλά  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν  ήδη εκφράσει ενστάσεις στο  ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης  την ώρα που ο πρωθυπουργός  έχει επισημάνει ότι « η  μόνη κόκκινη γραμμή είναι  η σωτηρία της χώρας».

Η ατζέντα των  διαβουλεύσεων περιλαμβάνει:

-Μείωση του κατώτατου  μισθού των 751 ευρώ

-Κατάργηση 13ου  και 14ου μισθού

-Πάγωμα των ωριμάνσεων, δηλαδή των τριετιών που συνιστούν  αυξήσεις

-Κατάργηση μισθολογικών  προνομίων στις πρώην εισηγμένες  ΔΕΚΟ που λειτουργούν πλέον  με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια  και

-Μείωση μη μισθολογικού  κόστους .

Την Δευτέρα στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ ( τουριστικές  επιχειρήσεις) που ζητούν μειώσεις μισθών ενώ αργότερα το απόγευμα θα συνεδριάσουν από κοινού οι εργοδοτικοί  φορείς για να καθορίσουν τη στάση  τους. Ο ΣΕΒ έχει ήδη θέσει στο  τραπέζι του διαλόγου το πάγωμα των  μισθολογικών ωριμάνσεων, αλλά και  της αύξησης 2,5% που προβλέπει  από την 1η Ιουλίου η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για  το 2012 ενώ  οι έμποροι ζητούν πάγωμα των μισθών έως το 2014.

Η ΓΣΕΕ, που θα συνεδριάσει  την Τρίτη, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σκέψη για μείωση των κατώτατων  μισθών και για πάγωμα των ωριμάνσεων και τονίζει ότι το μόνο σημείο συμφωνίας με τους εργοδότες είναι  η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Σε περίπτωση που  δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων η κυβέρνηση «πιέζεται» να επιβάλλει με νόμο  πάγωμα των  αυξήσεων και των ωριμάνσεων.

Μάλιστα η τρόικα σε επιστολή της έχει “θυμίσει” ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 1986 επί υπουργού εθνικής οικονομία Κώστα Σημίτη όταν στο πλαίσιο του σταθεροποιητικού προγράμματος επιβλήθηκε πάγωμα της ΑΤΑ.

Ένα πεντακοσάρικο κάτω…

Τι επιπτώσεις θα έχει το πάγωμα των ωριμάνσεων για  έναν μισθωτό;

Οι ωριμάνσεις  που φθάνουν στο ανώτατο επίπεδο  και  παγώνουν μετά από 15 χρόνια εργασίας ( 5 τριετίες ) αυξάνουν τον μισθό  έως και 15% .  Αν  τις παγώσουν,  αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένας εργαζόμενος που δουλεύει 12 χρόνια με   μεσαίο μισθό 1500 ευρώ  δε θα  πάρει την ωρίμανση της τελευταίας (5ης ) τριετίας  και θα χάσει την αύξηση των 35 ευρώ το μήνα ενώ οι ετήσιες απώλειες του θα είναι 490 ευρώ .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook