Η «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από έντονες βροχοπτώσεις-πλημμύρες και χιονοπτώσεις» ήταν το θέμα της σημερινής (10/01/2012) συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Νικολάου που συγκάλεσε ο Δήμαρχος και πρόεδρος Σ.Τ.Ο. κ. Δημήτρης Κουνενάκης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Κερούλης, η κ. Μαρία Ταβλά υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Αφορδακός καθώς και τα μέλη του (Σ.Τ.Ο.) ο κ. Γιάννης Λασηθιωτάκης Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ. Βασίλης Κοζυράκης Δ/ντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο κ. Νικολαΐδης Νικόλαος από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Λ., ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος κ. Πέτρος Ζερβάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Φανούρης Μανιαδάκης, ο κ. Χρυσάκης Νίκος Διοικητής Τροχαίας, ο κ. Παπαλεωνίδας Ιωάννης Διοικητής Νεάπολης, ο κ. Μανόλης Μανιδάκης Αναπληρωτής Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Δήμητρα Χασιώτης Λιμενάρχης, κ. Καρδάμης Στέφανος από το Λιμενικό Σώμα, η κ. Παπαδοπούλη Ιωάννα από τη ΔΕΗ Αγ. Νικολάου, ο κ. Νίκος Ζαχαριάς ΕΚΑΒ και ο κ. Μανόλης Μασσάρος από το Αγρονομικό Τμήμα Λασιθίου.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι ενέργειες που αφορούν τη λειτουργία της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, η οποία έχει σαν στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών από ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ παράλληλα, καταγράφηκαν τα μέσα που διατίθενται από το Δήμο Αγίου Νικολάου αλλά και από τις άλλες υπηρεσίες προς ενίσχυση του έργου και τον τρόπο δράσης.

Τα μέλη του Σ.Τ.Ο. αναφέρθηκαν επίσης στην ετοιμότητα και την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές καθώς και στη συνεργασία ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς ώστε να υπάρχει έμπρακτη στήριξη όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ειδική αναφορά έγινε στις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι εθελοντικές ομάδες της περιοχής μας όπως το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών, η Ομάδα Διάσωσης Κρήτης, η Λέσχη 4χ4 και το Σώμα Προσκόπων.

Οι πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα απευθύνονται πρωτίστως στο 100 ή στο 199 ή στο 166 και ακολούθως θα ενημερώνονται ανάλογα την περίπτωση, οι υπόλοιποι μηχανισμοί των αναγκαίων υπηρεσιών. Ωστόσο όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και την παραμονή τους στην ύπαιθρο άλλωστε όπως αναφέρει και το μνημόνιο των ενεργειών της πολιτικής προστασίας «Η Γνώση είναι Προστασία».