Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο θα στεγάσει περισσότερα από 100.000 έργα τέχνης και μνημεία από τη φαραωνική εποχή, θα εγκαινιαστεί το 2015, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αρχαιοτήτων, Μοχάμεντ Ιμπραήμ.

Θεωρείται ότι θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου. Οι εργασίες για το τρίτο και τελικό στάδιο έχουν ξεκινήσει και θα διαρκέσουν έως και τρεισήμισι χρόνια και θα κοστίσουν 300 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο υπουργός.

Το Μουσείο που θα στοιχίσει συνολικά 828 εκατ. δολάρια οικοδομείται σε έκταση 117 εκταρίων στα περίχωρα του Καΐρου.

Θα προσφέρει επίσης 20.000 νέες θέσεις εργασίας, σε μια εποχή που η οικονομία, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, έχει δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα, λόγω των ταραχών στη χώρα από τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο.

Το σημερινό μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1902, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, η οποία ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων που ανάγκασαν τον Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η κυβέρνηση συνέταξε κατάλογο από 18 αντικείμενα που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο θεμέλιος λίθος του νέου Μουσείου της Αιγύπτου τέθηκε το 2002, για να προσφερθεί στους επισκέπτες περισσότερος χώρος, καθώς το μουσείο της πλατείας Ταχρίρ είναι υπερπλήρες σε έργα τέχνης, που δεν παρουσιάζονται πλέον με τον αρμόζοντα τρόπο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook