Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στην πόλη Μίνα, στην κεντρική Νιγηρία, όπου ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, ενώ οι τοπικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας για 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε επίσημη πηγή.

«Η κυβέρνηση της πολιτείας του Νίγηρα επέβαλε απαγόρευση της νυκτερινής κυκλοφορίας στο σύνολο των 20 διοικητικών της περιοχών μετά τη διατάραξη της τάξης στη Μίνα», πρωτεύουσα της πολιτείας, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια των συγκρούσεων, που ξέσπασαν σήμερα, τρίτη ημέρα της εθνικής απεργίας και διαδηλώσεων για την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαδηλωτές πυρπόλησαν το τοπικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος, της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής και την έδρα του κυβερνήτη της πολιτείας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας, Ρίτσαρντ Ογκούς, επιβεβαίωσε ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον ενός αρτοποιείου το οποίο και λεηλάτησαν.

Στο μεταξύ το μεγαλύτερο συνδικάτο των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα ανακοίνωσε ότι έχει θέσει τις πλατφόρμες παραγωγής πετρελαίου σε κόκκινο συναγερμό, καθώς προετοιμάζεται να σταματήσει την εντελώς παραγωγή, στο πλαίσιο των διαμαρτυρίων κατά της κατάργησης της κρατικής επιδότησης των καυσίμων.

Η Νιγηρία εξάγει περισσότερα 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα και είναι βασική προμηθεύτρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Δολοφονία 4 Χριστιανών στα ΒΑ της χώρας

Τέσσερις Χριστιανοί σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Πότισκουμ, στη ΒΑ Νιγηρία, πιθανολογείται δε ότι οι δράστες ανήκουν στην ισλαμική αίρεση Μπόκο Χαράμ, που θέλει να κάνει την Νιγηρία ισλαμικό κράτος και να εφαρμόσει τη Σαρία. Με πληθυσμό 160 εκατομμύρια, η Νιγηρία είναι η πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα.

Οι δολοφόνοι σταμάτησαν το ιδιωτικής χρήσης όχημα των τεσσάρων θυμάτων στην περιφέρεια της Πότισκουμ και «άδειασαν» τα όπλα τους στο εσωτερικό του οχήματος, σκοτώνοντάς όλους τους επιβάτες, μέλη της εθνότητας Ιγκμπος–Χριστιανική της νότιας Νιγηρίας–ανέφερε στην τοπική αστυνομία ένας κάτοικος της πόλης.

Από τα περυσινά Χριστούγεννα και μετά, η Μπόκο Χαράμ σκοτώνοντας πολλούς Χριστιανούς στη Β-ΒΑ Νιγηρία θέλει να δείξει ότι δεν ανέχεται εκεί την παρουσία τους.

Στη διάλεκτο Χαούσα, Μπόκο Χαράμ σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμάρτημα».

Η Μπόκο Χαράμ, που έχει επαναδραστηριοποιηθεί από τα μέσα του \’10, εναντιώνεται καθολικά στη χρήση αλκοόλ.

Διασυνδέεται με την Αλ Κάιντα του Μάγρεμπ (AQMI), τους Αφγανούς ταλιμπάν, τους Σεμπάμπ στη Σομαλία, όπου εκπαιδεύει προσωπικό της για Ιερό Πόλεμο(\’Τζιχάντ\’).

Επιλέγει τη ΒΑ Νιγηρία ως προνομιακό πεδίο δράσης, καθώς προσφέρει εύκολη διαφυγή προς το Τσάντ, τον Νίγηρα και το Καμερούν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook