Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% θα οδηγήσει σε απομείωση του ελληνικού χρέους που θα αγγίζει το 70%, επισήμανε την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ, σε συνέντευξή στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ.Μάγερ έδωσε έμφαση στη βαρύνουσα σημασία της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία εκτιμά ότι θα είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη του 50%:

«Η παραίτησή των ιδιωτών από το 50% των απαιτήσεών τους, θα οδηγήσει σε διαγραφή που θα αγγίζει το 70%. Επομένως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ δυναμική. Ο δημόσιος τομέας δεν έχει έως τώρα παραιτηθεί από τις δικές του απαιτήσεις, γεγονός που γεννά αμφιβολίες ότι η Ελλάδα θα είναι μακροπρόθεσμα φερέγγυα μετά την παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών», είπε.

Οκ. Μάγερ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2012 σχεδόν 90 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την αναδιάρθρωση του χρέους στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. το PSI).

«Αν δεν πάρει αυτά τα χρήματα, τότε είναι γεγονός ότι θα χρεοκοπήσει και θα προκληθεί μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης. Από αυτήν την άποψη οι συνθήκες είναι πολύ κρίσιμες», τόνισε.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank εκτιμά ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά από τον Απρίλιο του 2010, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την απειλή του χρέους και θεωρεί ότι η χώρα «συνεχίζει να κινείται παράλληλα στο χείλος της χρεοκοπίας».

Κλείνοντας, ο κ. Μάγερ παρατήρησεί ότι η οικονομική εξυγίανση της Ευρωζώνης είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Αυτή θα διαρκέσει, κατά τη γνώμη του, συνολικά έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook