Ένα τελείως διαφορετικό κλίμα σε σχέση με αυτό που αναδεικνυόταν μέχρι χτες από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία (διαβάστε εδώ σχετικά) καθώς και από ξένους αναλυτές (διαβάστε εδώ σχετικά) κυριαρχεί σήμερα σε σχέση με την πορεία του PSI, δηλαδή τις επαφές ελληνικής κυβέρνησης και τραπεζιτών ομολογιούχων για τη συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα – πρόσωπο σε ρόλο – κλειδί για την πορεία του εγχειρήματος – βρίσκεται στην Αθήνα και έχει σειρά επαφών, με πρώτη τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο τελευταίος εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος και είναι χαρακτηριστικό ότι από χτες το βράδυ ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος από τους ξένους δηλώνοντας, στο περιθώριο του Ελληνοαραβικού Φόρουμ, ότι \”η ανταλλαγή ομολόγων βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο\”.

Αυτήν την εικόνα μεταφέρουν σήμερα και ειδησεογραφικά πρακτορεία – είναι \”πηγή\” η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ή, όντως, τα ξένα τραπεζικά ιδρύματα επιβεβαιώνουν; – με το Dow Jones Newswire να κάνει λόγο για \”θετικές και εποικοδομητικές\” συνομιλίες, παραπέμποτνας πάντως για την ουσιαστική πρόοδο του θέματος στις αυριανές επαφές IIF – κυβέρνησης – τραπεζιτών.

Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό οποιοδήποτε νούμερο μέχρι στιγμής, ούτε για την έκταση του κουρέματος – με πιθανότερο, πάντως, σενάριο ένα 50% στην τρέχουσα τιμή που αντιστοιχείο στο 65% της αρχικής – ούτε βεβαίως και για το επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα ομόλογα που θα πάρουν οι πιστωτές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συζητήσεις μεταξύ του 4,5% και του 4,7%, ενώ πηγές της αγοράς αναφέρονται σε ρύθμιση με πληρωμή του 15% της αξίας των ομολόγων που λήγουν σε μετρητά από το ελληνικό Δημόσιο καθώς και νέα ομόλογα στο 35% της ονομαστικής αξίας των παλαιών.

Το κλίμα αυτό βοηθάει και το διαλυμένο ελληνικό χρηματιστήριο (διαβάστε εδώ σχετικά) ενώ γενικότερα στις αγορές επικρατεί θετική αύρα, με φόντο την καλή πορεία της ισπανικής και της ιταλικής δημοπρασίας (διαβάστε εδώ αναλυτικά) ομολόγων και εντόκων τίτλων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook