Με τους χειρότερους οιωνούς για την Άνγκελα Μέρκελ αρχίζει την Κυριακή από το Αμβούργο ο εκλογικός μαραθώνιος σε επτά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Οι δημοσκοπήσεις προϊδεάζουν για συντριπτική ήττα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην «πρεμιέρα» των κρίσιμων αναμετρήσεων, που θα κρίνουν το μέλλον του «κοκκινόμαυρου» συνασπισμού της Γερμανίας και τις πιθανότητες της Άνγκελα Μέρκελ για τρίτη θητεία στην καγκελαρία το 2013.

Το Μάρτιο στήνονται κάλπες σε Σαξονία-Ανχαλτ και ακολουθεί η Βάδη-Βυρτεμβέργη, προπύργιο που κινδυνεύει να χάσει η CDU έπειτα από 58 ολόκληρα χρόνια…

Η Γερμανίδα καγκελάριος βρέθηκε στο Αμβούργο, τόπο γέννησής της, για να στηρίξει τον απερχόμενο δήμαρχο Κρίστοφ Αλχάους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, επικεφαλής μόλις από το περασμένο καλοκαίρι της διοίκησης του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης.

Ο Κρίστοφ Αλχάους είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περάσει στην ιστορία ως ο δήμαρχος με τη μικρότερη θητεία στο Αμβούργο, σημειώνει το Spiegel. Μόνο το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων στην πόλη-κρατίδιο θέλει να τον δει να επανεκλέγεται την Κυριακή.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση είχε λάβει ποσοστό 42,6% στις εκλογές του 2008 και σήμερα οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην CDU μόλις 23%.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι σημειώνουν άνοδο σε εθνικό επίπεδο και σχημάτιζαν στο Αμβούργο συμμαχία με την CDU, αναμένεται να εξασφαλίσουν το 14,5% των ψήφων. Για τους φιλελεύθερους του FDP, εταίρους της Άνγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, το διακύβευμα είναι να ξεπεράσουν το όριο του 5% για να εισέλθουν στο τοπικό Κοινοβούλιο.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλες τις ώρες που μένουν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες για να συνεχίσετε την εκστρατεία. Η πόλη που γεννήθηκαν αξίζει να κυβερνάται σωστά και μόνο οι συντηρητικοί μπορούν να το κάνουν αυτό» είπε η Μέρκελ σε προεκλογική συγκέντρωση την Παρασκευή δίπλα στον Κρίστοφ Αλχάους.

Η Μέρκελ, όμως, εμφανίστηκε σκυθρωπή και κουρασμένη, σαν να επιβεβαιώνει ότι η ίδια και το κόμμα της βρίσκονται μπροστά στην ήττα και μάλιστα μπροστά σε μία από τις χειρότερες, γράφει ο Independent.

Η έκβαση των εκλογών στα επτά από τα 16 γερμανικά κρατίδια θα καθορίσει τη σύνθεση της Μπούντεσρατ, της γερμανικής Άνω Βουλής, συνεπώς θα έχει άμεση επίπτωση στη δυνατότητα της Άνγκελα Μέρκελ να καθορίσει την πολιτική της. Ο αντίκτυπος στη θέση και το κύρος της Γερμανίδας καγκελαρίου θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

in.gr

Μετά το Αμβούργο ακολουθούν το Μάρτιο εκλογές στα κρατίδια Σαξονίας-Ανχαλτ, Βάδης-Βυρτεμβέργης και Ρηνανίας-Παλατινάτο. Το Σεπτέμβριο παίρνουν σειρά το ανατολικό κρατίδιο Μέκλενμπουργκ-Δυτική Πομερανία και το Βερολίνο.

Για την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση οι τοπικές εκλογές (της 27ης Μαρτίου) στη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι πολύ πιο σημαντικές.

«Εάν χάσει τις εκλογές σε αυτό κρατίδιο, αυτό θα έχει επιπτώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, επιπτώσεις που δεν θα έχει το αποτέλεσμα του Αμβούργου» σημειώνει ο Μίκαελ Γκρέβεν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Η CDU κινδυνεύει να χάσει το προπύργιο αυτό, η πρωτεύουσα του οποίου, η Στουτγάρδη, είναι η πόλη της Mercedes και της Porsche, και στο οποίοι κυριαρχεί εδώ και 58 χρόνια.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη χάσει από τον Μάιο την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή (Bundesrat), που εκπροσωπεί τα ομόσπονδα κράτη, αλλά το παιχνίδι των ad hoc συμμαχιών τής επιτρέπει να προωθεί τα νομοσχέδιά της. Αυτό αναμένεται να τελειώσει, εάν χάσει και άλλα κρατίδια.

Η υποστήριξη στο πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ άρχισε να «κατηφορίζει» αφότου έγειρε την πλάστιγγα προς τα δεξιά, συγκροτώντας κυβέρνηση με το FDP μετά τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009.

Η υποστήριξη στην παράταση ζωής των πυρηνικών σταθμών κατά μία 12ετία, καθώς και στο αμφιλεγόμενο σχέδιο Στουτγάρδη 21 που περιλαμβάνει τη δημιουργία υπόγειου σιδηροδρομικού σταθμού, έκανε πιο ορατές τις διαχωριστικές γραμμές δεξιάς-αριστεράς στη Γερμανία και οδήγησε τους Γερμανούς Πρασίνους σε πρωτοφανή άνοδο με ποσοστά 20% στις δημοσκοπήσεις.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το στρατόπεδο των συντηρητικών κερδίζει κάπως έδαφος έπειτα από ένα καταστροφικό 2010, που σημαδεύθηκε από τις έριδες με τους φιλελεύθερους εταίρους τους στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η CDU εξασφαλίζει 35%-36% της πρόθεσης ψήφου, έπειτα από μία ιστορική βουτιά κάτω από το όριο του 30% το περασμένο καλοκαίρι.

Το εκλογικό έτος θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο, όπου ο Σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βοβεράιτ απειλείται από τους Πράσινους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook