Άγνωστους θησαυρούς από την Παναγία Σουµελά που μένουν στο σκοτάδι, σε αποθήκες στην Αγιά Σοφιά ή στο Μουσείο της Τραπεζούντας, αποκαλύπτει η ειδική έκδοση «Ιερά κειµήλια του γένους των Ποντίων» (Ελληνικές Οµοιογραφικές Εκδόσεις – Εκδόσεις Μένανδρος), ενώ την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα Independent στρέφει την προσοχή της σε πληθυσµούς της Τραπεζούντας που µιλούν «ρωµαίικα».

Στο κύριο άρθρο της, µε τίτλο «Αρχαία Ελληνικά. Μία όχι και τόσο νεκρή γλώσσα», η εφηµερίδα εκφράζει τον θαυµασµό της για το γεγονός ότι µια κοινότητα στη Μαύρη Θάλασσα, όχι πολύ µακριά από την Κολχίδα (σηµερινή Γεωργία) όπου ο µύθος θέλει τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες να αναζητούν το Χρυσόµαλλο ∆έρας, µιλά µια γλώσσα κοντινή στα αρχαία ελληνικά και παίζει λύρα.

«Γνωρίζουµε ότι τα ελληνικά µιλούνταν συνεχώς στον Πόντο από τα αρχαία χρόνια και µπορεί κανείς να εικάσει ότι η γεωγραφική αποµόνωση από τον υπόλοιπο ελληνόφωνο κόσµο αποτελεί σηµαντικό παράγοντα για το πώς αυτή η γλώσσα είναι όπως είναι σήµερα» δηλώνει στη βρετανική εφηµερίδα η γλωσσολόγος στο Πανεπιστήµιο του Κέµπριτζ Ιωάννα Σιταρίδου.

«Εκείνο που δεν ξέρουµε είναι αν τα ρωµαίικα αναδύθηκαν µε τον ίδιο τρόπο που αναδύθηκαν οι άλλες ελληνικές διάλεκτοι και αν αργότερα ανέπτυξαν τα δικά τους µοναδικά χαρακτηριστικά που απλώς συνέβη να οµοιάζουν µε τα αρχαϊκά ελληνικά» τονίζει.

Το άρθρο δημοσιεύεται την ώρα που περισσότεροι από 50 θησαυροί της Παναγίας Σουµελά έρχονται στο φως μέσω της ειδικής έκδοσης «Ιερά κειµήλια του γένους των Ποντίων» (Ελληνικές Οµοιογραφικές Εκδόσεις – Εκδόσεις Μένανδρος).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook