Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει τελικά σήμερα Σάββατο 14 Ιανουαρίου ο επικεφαλής του IIF κ. Charles Dallara φανερά απογοητευμένος και ενοχλημένος από την κατάσταση που βρήκε στην Αθήνα και χωρίς να είναι βέβαιο πως θα επιστρέψει εντός της εβδομάδος, όπως μέσω διαρροών έχει αφήσει να εννοηθεί η Ελληνική κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Dallara είναι αποφασισμένος να επιστρέψει μόνον αν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για την σύναψη του αρχικού πλαισίου πάνω στα επί μέρους σημεία που αφορούν την διαπραγμάτευση και αυτά είναι :

Το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% στην βάση της συμφωνίας της 26ης/ 27ης Οκτωβρίου 2011 και εδώ όλες οι πλευρές, δηλαδή IIIF, IMF, Ελληνική κυβέρνηση φέρονται πλέον να έχουν συμφωνήσει μετά και την άρση εκ μέρους του IMF των εμποδίων που έβαζε για μεγαλύτερο του 50% στο συνολικό κούρεμα.

Η πραγματική αξία των ελληνικών ομολόγων μετά το κούρεμα για τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων το λεγόμενο NPV* – Net Present Value- που δεν αποκλείεται να φτάσει και το 65% με 67% με την πάροδο των ετών και την διάθεση τους στις αγορές. Επομένως λόγος για μεγαλύτερο ποσοστό οι τραπεζίτες πιστωτές δεν αφήνουν περιθώριο ειδάλως θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα, δηλαδή άτακτη συνολική χρεοκοπία και τότε θα τεθεί σε εφαρμογή η δανειακή σύμβαση ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1

Το ύψος του επιτοκίου που θα μπει ως αποπληρωμή προς τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Μέχρι στιγμής γίνεται λόγος από τα εμπλεκόμενα μέρη για 4% εώς και 4,7% αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει μεγαλύτερα οφέλη έτσι ώστε να μην ζημιωθούν τα ελληνικά ταμεία σε βάθος χρόνου.

Ο χρόνος διάρκειας της αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας. Μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για 30 χρόνια την Ελλάδα όμως την συμφέρει όσο μεγαλύτερο χρόνος διάρκειας αποπληρωμής τόσο μεγαλύτερη ανάσα θα μπορεί να δοθεί στο εσωτερικό της χώρας για τις συνολικές υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών δανειστών της. Και

Η τυχόν, αν και εφόσον χρειαστεί, ενεργοποίηση των CASs* εκ μέρους της Ελλάδας.

Το 48ωρο που έμεινε στην Αθήνα ο κ. Dallara ένιωσε την αδρεναλίνη να χτύπησε τρελά νούμερα και ουκ ολίγες φορές φαίνεται πως είδε τον ιδρώτα στο πέτο του έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου να έχει διαγράψει την αγωνία του για τις επικείμενες εξελίξεις.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook