Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εκτίμησε χθες, σε συνέντευξή του στη Βηρυτό με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η κρίση στη Συρία παίρνει μια «επικίνδυνη στροφή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Μπαν.

Οι κ. Μπαν και Νταβούτογλου, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου για να συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη του ΟΗΕ για τη δημοκρατία στον αραβικό κόσμο, συναντήθηκαν το βράδυ και «συζήτησαν μια σειρά από περιφερειακά θέματα, ιδίως για την κατάσταση στη Συρία καθώς και για το Ιράν και για την Κύπρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του επικεφαλής του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεζίρκι.

«Ο γενικός γραμματέας είπε ότι η επικίνδυνη στροφή που παίρνει η κρίση στη Συρία είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται 910 χιλιόμετρα σύνορα με τη Συρία, πρώην σύμμαχό της, έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις προσπάθειες του συριακού καθεστώτος να πνίξει στο αίμα την εξέγερση που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου, μια καταστολή που έχει προκαλέσει περισσότερους από 5.000 νεκρούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει τους τελευταίους μήνες την αναχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Εκτός από τον Τούρκο υπουργό, ο επικεφαλής του ΟΗΕ συναντήθηκε επίσης και με πολλά μέλη της φιλοδυτικής λιβανικής αντιπολίτευσης που είναι εχθρική προς το συριακό καθεστώς, το οποίο άσκησε μια πολιτικο-στρατιωτική κηδεμονία επί 30 χρόνια στον Λίβανο.