H κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ελλάδα, μέσω Κρήτης, είναι απολύτως εφικτή από τεχνική άποψη, τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στην προοπτική διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας με αγωγούς με στόχο τη διοχέτευση του φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, o οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Η επίσκεψη Παπακωσταντίνου σφραγίστηκε από σημαντικές συμφωνίες για την προοπτική συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα.

Η συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με την με την υπουργό Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, διήρκησε πέραν των δύο ωρών, και σ’ αυτή συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής στρατηγικής. Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο διασύνδεσης Κύπρου και Κρήτης για ηλεκτρικό ρεύμα, με προοπτική σύνδεσης τους με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως αν και το θέμα των αγωγών είναι περίπλοκο, εντούτοις, υπάρχει ενδιαφέρον και προοπτική από τις δύο χώρες για συνεργασία.

Παράλληλα επισήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να συνδυάσουν δύο πράγματα. «Αφενός να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμετακόμισης φυσικού αερίου και αφετέρου να δώσουμε την εναλλακτική λύση διοχέτευσης του δικού μας φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Στο σημείο αυτό υπέδειξε ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι οι προοπτικές συνεργασίας χρειάζονται τεχνική και οικονομική διερεύνησης ώστε να καταστούν αξιοποιήσιμες από τις χώρες και τους ιδιώτες που θα θελήσουν να τις εκμεταλλευτούν».

Σε ότι αφορά την προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του ηλεκτρισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τεχνικά και οικονομικά το ζήτημα διασύνδεσης του ηλεκτρισμού ανάμεσα στην Κύπρο και στην Κρήτη με την προοπτική στη συνέχεια της σύνδεσης με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Όσον αφορά στην προκήρυξη για ερευνητική εξόρυξη στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα».

Ο κύριος Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον την εμπειρία της Κύπρου, η οποία έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων. Ελπίδα του Έλληνα Υπουργού μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να δούμε τα πρώτα γεωτρύπανα.

Πάντως, όπως παραδέχθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το ζήτημα των αγωγών είναι περίπλοκο. Για την Ελλάδα υπάρχει το ζήτημα του ανοίγματος του νοτίου διαδρόμου για τη διέλευση αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη όπου η Ελλάδα διεκδικεί να αποτελεί δίοδο.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογο της, συζητήθηκαν θέματα φυσικού αερίου και κατατέθηκαν σκέψεις για τα επόμενα βήματα στα ζητήματα ενέργειας και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην περιοχή, υπό το φως της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

(sigmalive.com)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook