Με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο θέτει επί τάπητος όλα τα ανοιχτά και δύσκολα ζητήματα στο «μέτωπο» της φορολογίας όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ, οι φόροι στα ακίνητα και η νέα περικοπή των φοροαπαλλαγών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος επιδιώκοντας τη μέγιστη πολιτική συναίνεση, καλεί με επιστολή του, τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις του για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Και ενώ ο κοινωνικός διάλογος για το φορολογικό εισέρχεται στην τελική ευθεία, στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών και συγκεκριμένα του ΦΠΑ και των επιχειρηματικών κερδών. Άλλωστε όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος «Όλα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο». Όσον αφορά στους τους συντελεστές ΦΠΑ ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο έλλειμμα το δημοσιονομικό του 2012».

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% και θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφού λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Και τα δυο κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν:

Στην καθιέρωση ηλεκτρονικού καθολικού πόθεν έσχες μέσω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενο στάδιο θα εφαρμοστεί ένα ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.

Αλλαγές στο τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ. Και τα δυο κόμματα συμφωνούν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το σύστημα καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο.

On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε κάθε συναλλαγή (έκδοση απόδειξης) να καταγράφεται και να μην είναι δυνατό να αλλοιωθεί. Επιπλέον, θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται αντίστοιχη on line σύνδεση με τη Γ.Γ.Π.Σ. Το μέτρο αυτό καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.

Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Οι κοινωνικές απαλλαγές θα διατηρηθούν εφόσον κρίνονται σκόπιμες αλλά μόνο υπέρ όσων πληρούν ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο 900.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ των κριτηρίων που θα προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και το φορολογητέο εισόδημα περιλαμβάνονται το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και οι δαπάνες που πραγματοποιεί ο επιτηδευματίας σε μετρητά. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η διάταξη είναι αόριστη και γενική και θα πρέπει τα αντικειμενικά κριτήρια να λειτουργούν παράλληλα με το λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος. Μάλιστα, στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από τον αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης είναι μεγαλύτερο από το λογιστικό προσδιορισμό, δίνεται στην ελεγχόμενη επιχείρηση η δυνατότητα αμφισβήτησης του.

Ένας φόρος στα ακίνητα: Γίνονται σχεδιασμοί για την ενοποίηση ορισμένων φόρων στην ακίνητη περιουσία. Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ν.Δ. προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη, διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες – για οποιαδήποτε κατοικία - για 3 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου. Καταργούνται πολλές υποχρεώσεις τήρησης πρόσθετων βιβλίων, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για άλλες παραβάσεις του συγκεκριμένου Κώδικα.

imerisia.gr