Τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την δικαίωση της Κύπρου αλλά και υπέρ των ελληνικών θέσεων επανάλαβε ο μεγάλος φιλέλληνας, πρώην πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Mike Rann, που εγκατέλειψε την Παρασκευή τον πολιτικό στίβο μετά από δεκαετίες διαρκούς προσφοράς στο Εργατικό Κόμμα και τους πολίτες της πολιτείας του.

Σε αφιέρωμα του Νέου Κόσμου στον άξιο πολιτικό τονίζεται ότι είναι γνωστοί οι αγώνες του Mike Rann για τη δικαίωση της Κύπρου και των θυμάτων της εισβολής του Αττίλα στη μεγαλόνησο. Χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας, ο Rann προκάλεσε τους Τούρκους και τις κεντρικές κυβερνήσεις της Αυστραλίας με τους πύρινους λόγους του εντός και εκτός του κοινοβουλίου της Νότιας Αυστραλίας για τη διχοτόμηση και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου.
Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα, το διακύβευμα για τον ίδιο, την κυβέρνησή του, τις σχέσεις της Αυστραλίας με την Τουρκία ήταν μεγάλο, αλλά δεν έκανε πίσω. Δήλωνε όρθιος, έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες. Δεν τον πτοούσαν οι επιθέσεις της \’Αγκυρας και των διπλωματικών αντιπροσώπων της στην Αυστραλία. Πάσχισε και πασχίζει για το δίκαιο του αδικημένου Ελληνοκυπρίου. Θαρραλέα και η στάση του στο Μακεδονικό.

Διακήρυττε σε κάθε ευκαιρία την ελληνικότητα της Μακεδονίας και κατακεραύνωνε με την κοφτερή γλώσσα του τους σφετεριστές της ελληνικής ιστορίας και των ελληνικών συμβόλων από τους Σλαβομακεδόνες. Δεν τον κλόνισαν οι απειλές των Σλαβομακεδόνων μήτε η προπαγάνδα των οργάνων τους.
Μπροστάρης και στην κίνηση για την επιστροφή στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα, έθετε το θέμα συνεχώς στην πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας, στους Βρετανούς ομοϊδεάτες του και σε πολιτικούς ηγέτες άλλων χωρών.

O Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία κ. Ιωάννης Ιακώβου δήλωσε στο «Νέο Κόσμο», ότι ο Mike Rann υπήρξε και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της Κύπρου.

«Ο Mike Rann υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπήρξε και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής των δικαίων του κυπριακού λαού, ιδιαίτερα για τον τερματισμό των δεινών που επέφερε σε ολόκληρο το λαό η παράνομη εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.

Ο ομογενής βουλευτής Hindmarsh Νότιας Αυστραλίας, Στιβ Γεωργανάς, δηλώνει ότι ο Mike Rann υπήρξε από τους πλέον επιτυχημένους πολιτικούς της Αυστραλίας και μεγάλος φιλέλληνας. Ο Mike Rann είναι και μεγάλος φιλέλληνας. Στα 30 χρόνια της πολιτικής καριέρας του έκανε αυτό που δεν έχει κάνει κανένας άλλος Αυστραλός πολιτικός. Στήριξε με πάθος τις εθνικές μας υποθέσεις, Μακεδονικό, Κυπριακό, επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μέσα στο κοινοβούλιο της πολιτείας.

Είναι γνωστές οι επιθέσεις που δέχθηκε κατά καιρούς από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ για τις θαρραλέες θέσεις του για το Μακεδονικό και το Κυπριακό, επιθέσεις που τον άφηναν αδιάφορο.

Την προσφορά του Mike Rann στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια της Νότιας Αυστραλίας εξαίρει σε ανοιχτή επιστολή του και ο πρόεδρος της ΣΕΚΑ Νότιας Αυστραλίας, Πίτερ (Προκόπης) Λουκά.

«Επί δεκαετίες, ο Mike Rann υπήρξε η φωνή της αγωνιζόμενης Κύπρου. Το θάρρος με το οποίον αντιμετώπισε τις προσωπικές επιθέσεις από την ηγεσία της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, είναι αξιομνημόνευτο. Με σκληρό λόγο και επιχειρήματα προσπάθησε να αναγκάσει την Τουρκία να λογοδοτήσει για την παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου» τονίζει ο κ. Λουκά. «Οι πρωτοβουλίες του κ. Rann για την προώθηση του Ελληνισμού είναι μοναδικές στο χώρο της διασποράς. Μετανάστης ο ίδιος έμαθε περισσότερα από πολλούς Έλληνες για την Ελλάδα και την Κύπρο και δικαιωματικά είναι πάτρωνας του Φεστιβάλ «Δημήτρια» και της ΣΕΚΑ Νότιας Αυστραλίας. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η ανιδιοτέλεια με την οποία ο Mike Rann υπηρέτησε τους Έλληνες ψηφοφόρους της έδρας του και τον ευρύτερο Ελληνισμό της Νότιας Αυστραλίας.

Όταν έγινε πρωθυπουργός, το 2002, βοήθησε Ελληνοκυπρίους να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας, όπως έκανε η Τιτίνα Λοϊζίδου. Η Μακεδονία δεν έχει θερμότερο υποστηρικτή από το Mike Rann. Το πάθος του για τη Μακεδονία ξεπέρασε το πάθος πολλών αδελφών Μακεδόνων. Καταδίκασε επανειλημμένα τους σφετεριστές της ελληνικής ιστορίας και των ελληνικών συμβόλων.
Το άστρο της Βεργίνας αστράφτει για το Mike Rann. Μπροστάρης και στην κίνηση για την επιστροφή στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ όταν οι φωτιές αποτέφρωσαν ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας στήριξε τους Έλληνες ηθικά και υλικά.

Σε ευχαριστούμε Mike και σε ευγνωμονούμε για τη στήριξή σου. Προσβλέπουμε στη διαρκή συμμετοχή σου στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου» καταλήγει ο κ. Λούκα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας, κ. Δημήτρης Μηνάς, δηλώνει ότι ο Mike Rann ανήκει στην εκλεκτή ομάδα των Αυστραλών πολιτικών που ύψωσαν το ανάστημά τους στη σλαβική προπαγάνδα. «Ο πρώην πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας υπεράσπισε και θα συνεχίσει, είμαστε βέβαιοι, να υπερασπίζει την ιστορική αλήθεια για τη Μακεδονία μας, που παραχαράσσουν αδιάντροπα οι Σλαβομακεδόνες. Με το θάρρος που τον οπλίζει η αντικειμενική γνώση της ιστορίας καταρρίπτει τα σαθρά, ανιστόρητα επιχειρήματα των σφετεριστών της ιστορίας και των συμβόλων της Μακεδονίας μας.

Ευχαριστούμε τον κ. Rann για την προσφορά του στο πανελλήνιο και τον καλούμε να παραμείνει στρατευμένος στον κοινό μας αγώνα κατά των παραχαρακτών της ιστορίας» προέτρεψε ο κ. Μηνάς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook