Πρόσκληση να περάσουν για εξηγήσεις από το ΣΔΟΕ θα λάβουν τις επόμενες μέρες οι φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν με μεγάλες καταθέσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από τα δηλωμένα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το σχέδιο που έχει ήδη καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο και θα πρέπει να υλοποιήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός και προβλέπει μαζικό άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε χιλιάδες επαγγελματίες -κυρίως γιατρούς, δικηγόρους- σαρωτικούς ελέγχους «πόθεν έσχες», αλλά και δημοσίευση των ονομάτων όσων διαπιστωμένα φοροδιαφεύγουν.

Οι πρώτες... τροχιοδεικτικές βολές που έχουν γίνει από τον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγούν σε γνωστά και ισχυρά ονόματα, τα οποία:

1. Εμφανίζονται να μην έχουν δηλώσει πολυτελέστατα σκάφη αναψυχής και να αποφεύγουν ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ.

2. Εντοπίζονται με καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό, που δεν δικαιολογούνται από το δηλωθέν εισόδημά τους.

3. Συντηρούν ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το πόθεν έσχες.

4. Προμηθεύουν φορείς του Δημοσίου σε τιμές πολλαπλάσιες σε σύγκριση με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέσω τριγωνικών συναλλαγών και εικονικών τιμολογίων.

5. Εμφανίζονται να έχουν οδηγήσει σε χρεοκοπία τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα αλλά την ίδια στιγμή διατηρούν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.

Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, πρόκειται για περίπου 15.000-20.000 φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα. Ζητούμενο να εξασφαλίσει για το δημόσιο ταμείο έσοδα άνω του 1,6 δισ. ευρώ.