Να μην κινδυνεύσει ο στόχος για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% από την απαίτηση για πολύ υψηλά επιτόκια στα ομόλογα που θα ανταλλαγούν, ζητεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημειώνει ότι στην Ελλάδα δεν χρειάζονται πλέον μόνο δημοσιονομικά μέτρα, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα.
 
Σε σημερινή συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Σόιμπλε αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι στόχος παραμένει το χρέος να φθάσει το 120% έως το 2020.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί νωρίτερα, διότι, όπως λέει, «πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, η οποία και πάλι υποχωρεί». Τονίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αρκούν και αναδεικνύει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, «για να φέρουμε την ελληνική οικονομία πάλι στην ανάπτυξη».
 
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει αυτονόητο ότι επιδιώκουν το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο, αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας τέτοιων απαιτήσεων. Επιπλέον, ασκεί κριτική σε όποιους από τους πιστωτές προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις, θεωρώντας ότι έτσι «ασκείται πολιτική συμφερόντων».
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης και την πρόσφατη υποβάθμιση χωρών της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε τονίζει την ανάγκη η Ευρώπη να βάλει κανόνες στη λειτουργία τους, διασφαλίζοντας ότι δεν εξυπηρετούν δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.
 
«Οι Οίκοι Αξιολόγησης ασκούν πολιτική επιρροή, αλλά το ερώτημα είναι αν ενεργούν με πολιτικά κίνητρα. Συχνά έχω την εντύπωση ότι επιδιώκουν και οι ίδιοι τη δημοσιότητα», σημειώνει και ζητεί όρους διαφάνειας στη λειτουργία τους. Επιμένει, ωστόσο, ότι «η Ευρώπη παραμένει η ισχυρότερη οικονομική περιοχή του κόσμου».