Ένοπλοι ισλαμιστές ανέλαβαν τον έλεγχο και ύψωσαν τη σημαία τους πάνω από την πόλη Ράντα της Υεμένης εκφράζοντας την πίστη τους στον ηγέτη της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, δήλωσαν σήμερα κάτοικοι της περιοχής που απέχει περί τις δύο ώρες από την πρωτεύουσα Σαναά.

Η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει ανησυχία στην γειτονική Σαουδική Αραβία, την πρώτη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο, καθώς και στις ΗΠΑ για την εξάπλωση της παρουσίας της αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Η Ουάσινγκτον και το Ριάντ πιέζουν για την εφαρμογή μιας συμφωνίας που υπογράφηκε τον Νοέμβριο σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ θα παρέδιδε επισήμως την εξουσία στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για να τερματιστούν τα επεισόδια και να αποκατασταθεί η τάξη στην φτωχή αυτή χώρα.

Κάτοικοι της Ράντα δήλωσαν ότι οι ένοπλοι, οι οποίοι εισέβαλαν στην πόλη των περίπου 60.000 κατοίκων τη νύχτα της Κυριακής, σκότωσαν δύο στρατιώτες, κατέλαβαν την τοπική φυλακή και πέντε αστυνομικά οχήματα και πολιορκούν κυβερνητικά κτίρια.

«Η αλ Κάιντα ύψωσε τη σημαία της πάνω στο φρούριο. Τα μέλη της διασκορπίστηκαν στις συνοικίες της πόλης αφού δήλωσαν την πίστη τους στον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στη διάρκεια της απογευματινής προσευχής (την Κυριακή)» .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook