Τα ρομπότ που σκαρφαλώνουν σε δέντρα δεν αποτελούν νέο επίτευγμα, αλλά το ρομπότ Treebot, που δημιούργησε μια ομάδα ερευνητών του Chinese University του Χονγκ Κονγκ, έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι που δεν έκαναν οι πρόγονοί του: μπορεί να κυκλοφορεί μέσα στις συστάδες των κλαδιών στις κορυφές των δέντρων.

Το Treebot ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό, είναι εξοπλισμένο με κάμερα και δημιουργήθηκε για να μελετά τη ζωή στις κορυφές των δέντρων.

Το ρομπότ έχει δύο νύχια (με το ένα κρατιέται γερά από τον κορμό του δέντρου, τη στιγμή που το άλλο μετακινείται), ενώ παράλληλα μετακινεί και το κυρίως σώμα αναζητώντας ένα καλό σημείο για να πιαστεί. Η κίνησή του μοιάζει με εκείνη που βλέπουμε να κάνει η κάμπια. Το Treebot μπορεί να γαντζώνεται σε λεπτούς κορμούς αλλά και να σκαρφαλώνει ακόμη και στους πιο χοντρούς.

Προς το παρόν το ρομπότ είναι «τυφλό», κι έτσι προχωράει ψηλαφώντας ανάμεσα στα κλαδιά και τα φύλλα.

Ωστόσο, οι ερευνητές εργάζονται ώστε να του κατασκευάσουν μάτια έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να το κατευθύνει από το έδαφος.

Το ρομπότ, που ζυγίζει μόλις 600 γραμμάρια, έχει τη δυνατότητα να κουβαλά τριπλάσιο βάρος από το δικό του και θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αναγκαίων πραγμάτων όπως, για παράδειγμα, η τροφή για τους βιολόγους που θα εργάζονται στις κορυφές των δέντρων.

(scienceillustrated)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook