«Κάποια στιγμή πρέπει να παλέψεις για να επιβιώσεις, όλοι αυτό κάναμε», λέει ο Βρετανός Τζέιμς Τόμας, εργαζόμενος μόλις για έξι μήνες στο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, ο οποίος ήταν στο πλοίο την Παρασκευή το βράδυ, την ώρα του ναυαγίου ανοιχτά του ιταλικού νησιού Τζίλιο.

Την ώρα του πανικού και της επιχείρησης διάσωσης των 4.200 επιβατών, ο 19χρονος, χορευτής στο επάγγελμα, έδειξε παρά το νεαρό της ηλικίας του μεγάλη ψυχραιμία και λειτούργησε σαν «ανθρώπινη σκάλα» για να βοηθήσει δεκάδες επιβάτες να μετακινηθούν σε ασφαλέστερο σημείο του πλοίου, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Daily Mirror».

Όπως ο ίδιος εξήγησε στην εφημερίδα, ορισμένοι επιβάτες πήγαν σε λάθος σημείο του πλοίου, ένα επίπεδο πιο ψηλά από το σημείο όπου θα μπορούσαν να επιβιβαστούν στις σωστικές λέμβους.

Ο ύψους σχεδόν δύο μέτρων Τόμας άπλωσε το σώμα του σαν σκάλα βοηθώντας τους επιβάτες να κατέβουν στις βάρκες που βρίσκονταν ένα επίπεδο πιο κάτω.

«Ο κόσμος δεν μπορούσε να κατέβει κι έτσι έπιασα με το ένα μου χέρι τη λέμβο και οι επιβάτες πατούσαν στον ώμο μου και στη συνέχεια κατέβαιναν», είπε. Στη συνέχεια τράβηξαν και τον ίδιο σε μία βάρκα.

Ο Τόμας εργαζόταν στη χορευτική ομάδα του κρουαζιερόπλοιου.

Η ιστορία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν λάβει κανείς υπόψη πως το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένο για μία τέτοια κατάσταση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook