Τη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας σε «ΑΑ-» από «ΑΑ» προηγουμένως υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Egan Jones, σημειώνοντας πως η χώρα θα εγκλωβιστεί στο ρόλο της να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του λογαριασμού της ευρωπαϊκής κρίσης.

Με την κρίση να παραμένει ισχυρή, ο ρόλος της Γερμανίας ως μιας από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος στήριξης της περιοχής, βλάπτοντας το προφίλ του χρέους της, σημειώνει ο οίκος. Το κόστος της Γερμανίας θα ενισχυθεί λόγω της μεγάλης της συνεισφοράς στην ΕΚΤ, το EFSF αλλά και το ΔΝΤ, εξηγεί. Αυτό θα διογκώσει με τη σειρά του τις πιέσεις στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ της χώρας, που ήδη θεωρείται «αδύναμος για μια χώρα με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια».

Όπως αναφέρει το capital,παρά την υποβάθμιση, η, Egan Jones εκτιμά πως οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων είναι πιθανό να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η Γερμανίας εξακολουθεί να είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επωφελής είναι επίσης η συγκριτικά ισχυρή οικονομίας και χαμηλή ανεργίας της χώρας, σύμφωνα με την Egan Jones.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» από τους τρεις μεγαλύτεροι οίκους αξιολόγησης. Οι Standard & Poor΄s, Moody΄s Investors Service και Fitch Ratings θέτουν outlook «σταθερό» για την αξιολόγηση της χώρας.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook