Με την πλήρη στήριξη των τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) που συγκροτούν την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο το οποίο ρυθμίσει εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και περιλαμβάνει διατάξεις για άνοιγμα των επαγγελμάτων και ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από την άλλη τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ , Δημοκρατική Αριστερά)  το καταψήφισαν χαρακτηρίζοντας το «πρόχειρο και εκβιαστικό».

Πιο αναλυτικά, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο έχει αδυναμίες, τόνισε όμως ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος και κάλεσε τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ να μην κρατούν αποστάσεις από τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε ότι το υπερψηφίζει επί της αρχής, τονίζοντας ωστόσο ότι «η ΝΔ δεν θα συμβάλλει με την στάση της στην παραγραφή η και διαγραφή ευθυνών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ» και εξέφρασε τη διαφωνία του με τις διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο δε εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Κιλτίδης διατύπωσε επιφυλάξεις για κάποια άρθρα και κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να αναλάβει τις ευθύνες του, προκειμένου να ομογενοποιηθεί η κυβέρνηση».

Το ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπαδήμου ότι επιχειρεί να «συνθλίψει και να εξαθλιώσει τα νοικοκυριά». Αναλυτικά, ο βουλευτής ανέφερε από την μια πλευρά υπάρχει το «μπλόκ δυνάμεων, η πολυκομματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η τρόικα» και από την άλλη «ο λαός, οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία θέλετε να τα συνθλίψετε. Αυτό συζητάτε με την τρόικα, πώς θα βρείτε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξαθλιώσετε τα πλατιά λαϊκά νοικοκυριά, να καταργήσετε στην πράξη τα όποια εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα».

Εξήγησε, δε, πως το ΚΚΕ με υπεύθυνη στάση θα «αποκαλύψει αυτόν το ρόλο, τον οποίο επιφυλάσσετε για το λαό, το ρόλο της φτώχειας, της εξαθλίωσης και ταυτόχρονα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να γίνει πιο ρεαλιστική, αναγκαία και εφικτή, η αντικειμενική διέξοδος από την κρίση και το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα».

Επιπροσθέτως, ο κ. Καραθανασόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «εμείς δεν συμφωνούμε με πρόχειρες κριτικές, όπως ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-κουρελού. Βεβαίως, είναι ένα πολυνομοσχέδιο που έχει διαφορετικές διατάξεις μέσα. Δείχνει μάλιστα και την προχειρότητα, αυτό το ράβε-ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει. Ταυτόχρονα, όμως, έχει μια βασική ιδέα-στόχευση. Μέσα από αυτές τις διατάξεις επιδιώκει η τρικομματική Κυβέρνηση, η πολύχρωμη Κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, να διευκολύνει, να ενισχύσει, να στηρίξει τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου και να οδηγήσει το λαό στο κρεματόριο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, το γάντι που πέταξε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καραθανασόπουλος (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το πολυνομοσχέδιο ως «κουρελού») δεν το σήκωσε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης τηρώντας πιστά την γραμμή που χαράσσει το τελευταίο διάστημα ο κ. Αλέξης Τσίπρας για συνεργασία όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Υπο αυτά τα δεδομένα ο κ. Παπαδημούλης επικέντρωσε την κριτική του σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Ειδικότερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «Άλλαξε ο αρχιμάγειρας, για να χρησιμοποιήσω μια εικόνα, αλλά η συνταγή του Μνημονίου εφαρμόζεται ίδια και καλύτερη.

Άλλαξε ο επικεφαλής της Κυβέρνησης, αλλά η Κυβέρνηση είναι κατά 80% η ίδια, που εφάρμοσε την ίδια αποτυχημένη πολιτική με την προσθήκη και την πλήρη συνυπευθυνότητα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζεται και εντείνεται ένα φαινόμενο νομοθετικής προχειρότητας και κοινοβουλευτικού αυταρχισμού που αυτή τη φορά θεμελιώνεται και στο ότι αυτή η Κυβέρνηση στηρίζεται από τα τρία κόμματα που τη συγκροτούν, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ». Κατηγόρησε του βουλευτές των τριών κομμάτων ότι ετοιμάζονται να ψηφίσουν «ένα νομοσχέδιο κουρελού με διαδικασίες εξπρές και πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί τέτοια νομοσχέδια, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ., προηγουμένως τα καταψηφίζατε και ανεβαίνατε στα κεραμίδια και τώρα συμπράττετε».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μαζί με άλλες προσωπικότητες του αριστερού και προοδευτικού χώρου έχουν σχηματίσει την «Ενωτική Κίνηση» αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών ομολόγων και στις συνέπειες που θα έχει το βρετανικό δίκαιο γι αυτό και τόνισε ότι « Πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό τι σημαίνει αυτό και ποιες είναι οι επιπτώσεις» ενώ άφησε αιχμές για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου λέγοντας «Πρέπει να του πούμε ότι στην περίπτωση που παραχωρηθεί αυτό το δικαίωμα –όπως, άλλωστε, το έπραξε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε υφαρπάζοντας την απόφαση της Ελληνικής Βουλής και μην τολμώντας να φέρει τη δανειακή σύμβαση στο ελληνικό Κοινοβούλιο- αν χρειαστεί και κριθεί, μετά απ’ αυτή τη νέα ρύθμιση και μετά από μία τέτοια παραχώρηση, ότι το χρέος είναι πάλι μη βιώσιμο, δεν θα μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο κούρεμα. Πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί στη δραχμή –αν βρεθεί ποτέ- θα πρέπει να αποπληρώσουμε αυτό το χρέος σε ευρώ».

Πάντως, ο βουλευτής Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Αντωνακόπουλος επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους πληγέντες στην Ηλεία οι οποίοι αδυνατούν να πληρώνουν «τα μπιλιέτα της εφορίας και τα χαράτσια» και μάλιστα διαμήνυσε ότι αν δεν υπάρξει ρύθμιση για αυτή την κατηγορία πολιτών, δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε καταψηφίσει και τον κρατικό προϋπολογισμό για τον ίδιο λόγο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook