Με… πιστόλι στο πιστόλι που έβγαλε στο τραπέζι ο Λουκάς Παπαδήμος στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους σχεδιάζουν να απαντήσουν τα… διαβόητα hedge funds, φτάνοντας μάλιστα στα όρια της πρόκλησης!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, στην αμερικανική εφημερίδα, περί του ενδεχομένου επιβολής των συνεπειών του «κουρέματος» στους ιδιώτες πιστωτές με νομοθετική ρύθμιση, η νέα προσέγγιση από την πλευρά των hedge funds έχει να κάνει με το ενδεχόμενο προσφυγής τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει τα δικαιώματα των ομολογιούχων!

Μια τέτοια κίνηση, ασφαλώς, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, μπορεί να πάρει πολλά χρόνια και είναι αμφίβολο αν θα φέρει αποτελέσματα, ενώ αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη οργή για τα hedge funds, τα οποία πολλοί κατηγορούν ήδη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, μέχρι τώρα, ως προς το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Η νέα αυτή στρατηγική φαίνεται πως προέκυψε από συζητήσεις με δικηγόρους, έπειτα και από την αποκάλυψη των προθέσεων του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, να περάσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υποχρεώσει τους πιστωτές να δεχθούν τις απώλειες από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ήδη, αρμόδιοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κατηγορία εις βάρος της Ελλάδας μπορεί να στοιχειοθετηθεί, εάν η Αθήνα αλλάξει τους όρους των ομολόγων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι επενδυτές να πληρωθούν τελικά λιγότερα χρήματα από αυτά που τους οφείλονται.

Όπως αναφέρουν ωστόσο οι New York Times, μια τέτοια στρατηγική προσέγγιση δεν αναμένεται να υιοθετηθεί απ\’ όλα, αλλά από ορισμένα εκ των hedge funds που αναμένεται να υποστούν τις συνέπειες του ελληνικού «κουρέματος». «Οδηγός» στην προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, θα είναι ανάλογες περιπτώσεις που έλαβαν χώρα στη Λατινική Αμερική και στις οποίες η ετυμηγορία ήταν υπέρ των hedge funds.

«Δεν θα είναι η Άνγκελα Μέρκελ, που θα αποφασίσει ποιοι θα υποστούν τις απώλειες» αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ένας εκ των ιδιωτών επενδυτών, που φέρεται να σκέφτεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ. «Υπάρχουν συμβόλαια» συμπληρώνει, «τα οποία η Ευρώπη δείχνει να έχει ξεχάσει ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά»…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook