Την άρρηκτη σχέση Ελληνισμού και Ορθόδοξης Εκκλησίας, μέσα στην ιστορική διαδρομή των Ελλήνων στην Ουγγαρία, τόνισε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουγγαρία, Σπυρίδων Γεωργιλές, στην ομιλία του με την ευκαιρία της τελετής καθαγιασμού στη Βουδαπέστη των υδάτων στο Δούναβη, από το νέο μητροπολίτη Αυστρίας- Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο.

Εξαίροντας την προσωπικότητα του νέου μητροπολίτη, ο οποίος διαδέχθηκε τον περασμένο μήνα τον εκδημήσαντα ιστορικό μητροπολίτη Μιχαήλ, ο Έλληνας πρέσβης επισήμανε την επιθυμία του νέου αρχιερέα να υπηρετήσει τον κοινό στόχο και να προσεγγίσει τον Ελληνισμό της Ουγγαρίας και τις πνευματικές του ανάγκες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η τελετή για τη γιορτή των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε στο σημείο εκείνο του Δούναβη, μπροστά από τον ιστορικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, των Ελλήνων της Πέστης, ο οποίος συνδέεται με την παρουσία τους και τη συνεισφορά τους στην Ουγγαρία και του οποίου η επιστροφή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί πάγιο αίτημα, που ο νέος μητροπολίτης εξέφρασε την ευχή σύντομα να ευοδωθεί, «δικαιώνοντας τη μνήμη και τη συμβολή των πατέρων μας στην παραδουνάβια αυτή χώρα».

Στην τελετή, εκτός από τον Έλληνα πρεσβευτή, παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Βάσος Τσάμπερλεν, στελέχη των δύο πρεσβειών, ο πρόεδρος της Πανουγγρικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων, Λαοκράτης Κοράνης, και ο πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης, Γιώργος Τζιντζής, καθώς και πολλά μέλη της Ομογένειας.

Επρόκειτο για την πρώτη, μετά την επίσημη ενθρόνισή του, επίσκεψη του νέου μητροπολίτη Αρσένιου στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο της οποίας χοροστάτησε σε αρχιερατική λειτουργία στο ιστορικό ελληνικό χωριό Μπελογιάννης, 50 χιλιόμετρα νότια της Βουδαπέστης, παρουσία του Έλληνα πρεσβευτή, όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θερμότητα από τον πρόεδρο της Κοινότητας, Κώστα Παπαλέξη, τους ομογενείς αλλά και τους Ούγγρους του χωριού.

Στην ομιλία του κατά την κοπή της παραδοσιακής πίτας στο χωριό Μπελογιάννη, ο κ. Αρσένιος κάλεσε τους Έλληνες σε ενότητα στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, εξαίροντας το ρόλο του χωριού και τη συμβολική του σημασία στην υποδοχή της ελληνικής διασποράς στην Ουγγαρία από το 1948 και μετά.

Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στη Βουδαπέστη στα γραφεία της Πανουγγρικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων με στελέχη της αυτοδιοίκησης τα οποία τον ενημέρωσαν για τις δραστηριότητές τους και τον ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου μητρικής γλώσσας που λειτουργεί παρέχοντας ελληνομάθεια στα παιδιά των ομογενών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στο γεγονός ότι η ελληνική παρουσία στην Ουγγαρία καταγράφεται από τους ιστορικούς ήδη από το 10ο αιώνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook