Πολλαπλά και παράλληλα «παζάρια» με όλους τους υπουργούς και για όλα τα θέματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά, θα έχουν και μέσα στο σαββατοκυριακο οι επικεφαλής της Τρόικας, όπως διεφάνη από τη δίωρη σύσκεψη που είχαν το βράδυ της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό κύριο Λουκά Παπαδήμο.

Οι απεσταλμένοι των δανειστών διαπιστώνουν μεγάλες καθυστερήσεις και αποκλίσεις έναντι των ελληνικών δεσμεύσεων και, καθώς αυτές δεν είναι εφικτό να ξεπερατούν άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν ακόμα και γραπτές δεσμεύσεις για επιτάχυνση των διαθρωτικών αλλαγών στα εργασιακά, στο συνταξιοδοτικό, για ουσιαστική απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να καλυφθεί η έλλειψη ουσιαστικής προόδου, ώστε οι έγγραφες δεσμεύσεις να συμπληρώσουν τα κενά στο νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα συνοδεύσει την δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), τόνισαν ότι έμφαση πρέπει να δοθεί σε διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα καθώς η πραγματική οικονομία, υπο το βάρος της εντεινόμενης ύφεσης δεν μπορεί να αντέξει νεα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

Στην φάση αυτή πάντως δεν συζήτησαν ακόμη το μέγεθος της «τρύπας» στον προϋπολογισμό του 2011 ούτε πώς αυτή θα καλυφθεί. Μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικων Ευάγγελου Βενιζέλου από την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθούν και οι αποκλίσεις του περυσινού προϋπολογισμού και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012.

Επί τάπητος ετέθησαν όμως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση της αγοράς και μέτρα για την αγορά εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης. «Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών στέκονται η μείωση του μισθολογικού κόστος στον ιδιωτικό τομέα η μείωση των δαπανών για επικουρικές συντάξεις, η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και οι περικοπές στις δαπάνες το Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ακόμα και να μην υπάρξει συμφωνία για τα θέματα αυτά μέσα στο σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι σε θέση την ερχόμενη Δευτέρα να δεσμευτεί απέναντι στους ευρωπαίους ομολόγους ότι θα τηρηθούν οι σχετικές επιταγές του μνημονίου και ότι τα αναγκαία μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.

Ζητούμενο είναι οι στόχοι του νέου προγράμματος προσαρμογής να παρουσιαστούν στην συνεδρίαση του Eurogroup ώστε στην Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα να παρουσιάσει ένα προσωρινό κείμενο βάσει του οποίου θα αναθεωρηθεί το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης. Με βάση το προσωρινό αυτό κείμενο, θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για την εκταμίευση 60 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του PSI+, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook