Η αποκάλυψη του «συνδικάτου της Θεσσαλονίκης», αποτελεί για την Ελληνική Αστυνομία μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος που εξιχνιάστηκαν ποτέ στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία 2-3 χρόνια η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει αλλάξει και πλέον λειτουργεί στα πρότυπα της σισιλιάνικης μαφίας.

Έτσι μέσα σε λιγότερο από 15 μήνες εξαρθρώθηκαν 4 μεγάλες οργανώσεις σε Αθήνα, Λάρισα, Καλαμάτα που δραστηριοποιούνταν σε πολλούς τομείς: τοκογλυφία, απάτες, ναρκωτικά, συμβόλαια θανάτου, εκβιάσεις, προστασία και φυσικά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το protothema.gr παρουσιάζει τις 4 αυτές περίεργες ιστορίες που μοιάζουν σε πολλά με την υπόθεση που εξιχνιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μπιλ και η συμμορία της Καλαμάτας

Υπήρξε σε ταινίες ο προσωπικός κασκαντέρ του Τσάκ Νόρις, δυο φορές πρωταθλητής του κικ – μποξινγκ και ένας από τους πιο σκληρούς κρατούμενους των φυλακών. Η ζωή του Βασίλη Βαρελά, μοιάζει κινηματογραφικό road movie… Από τη Νέδουσα του Ταυγέτου, στον Καναδά και τα χολιγουντιανά πλατό για να καταλήξει αρχινονός στην Καλαμάτα και κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός στο διπλό φονικό της Μεσσηνίας. Εκεί όπού βγήκε τραγικό θάνατο ο 35χρονος Αλβανός Φελίμ Μεσάι και το μόλις δύο ετών αγοράκι του.

Για την Αστυνομία, ο 49χρονος Μπίλ, είναι ο αρχηγός μιας μαφιόζικης οργάνωσης που εκβίαζε καταστηματάρχες, έσπρωχνε ναρκωτικά, έλυνε τις διαφορές της με σφαίρες και σφράγιζε συμβόλαια θανάτου. Αν και σεσημασμένος για υποθέσεις ναρκωτικών δεν διστάζει να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια και να ακροβατεί, ώσπου τελικά το Μάιο του 1997 συλλαμβάνεται μαζί με έναν πρώην σωματοφύλακα του Γιώργου Κοσκωτα και μια δικηγόρο γιατί σε διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει στη Νίκαια, βρέθηκαν ναρκωτικά. Το 2001, συλλαμβάνεται και πάλι με το δίδυμο αδερφό του για καλλιέργεια περισσότερων από 1000 δενδρυλλίων χασίς, δικάζεται και καταδικάζεται σε ισόβια. Στις αρχές του 2008 αποφυλακίζεται. Όμως μπλέκει και πάλι με περίεργες ιστορίες και πέντε μήνες αργότερα, ξανασυλλαμβάνεται και πάλι Όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, ο Μπιλ Βαρελάς, ακόμη και μέσα από τη φυλακή κινούσε τα νήματα της νέας συμμορίας που είχε απλώσει τα δίχτυα της στην Καλαμάτα και πουλούσε προστασία και ναρκωτικά. Μάλιστα, ερευνάται αν η δολοφονία πριν από περίπου ένα χρόνο ενός νεαρού πορτιέρη της Καλαμάτας αποτελεί έργο της συγκεκριμένης ομάδας, όπως επίσης και η απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Νέα Φιλαδέλφεια του πρώην συζύγου της αρραβωνιαστικιάς του μεγάλου αφεντικού.

Τους τελευταίους μήνες, στο στόχαστρο του Βαρελά, μπήκε ο Φελίμ Μεσάι… Πληροφορίες λένε πως ο Μπιλ ο Καναδός, φοβόταν ότι ο 35χρονος Αλβανός, ανέβαινε επικίνδυνα στη λίστα της ιεραρχίας προσπαθούσε να στήσει μόνος του δουλειές ενώ αυτό που εξόργισε τον 49χρονο ήταν ότι προσπαθούσε να «πλευρίσει» την αρραβωνιαστικιά του.

Έτσι, έφερε από την Αθήνα, έναν Αλβανό γνωστό στον κόσμο της νύχτας ως Νίκο, για να τελειώνει για πάντα μαζί του. Το πρωί της 29ης Νοεμβρίου – ημέρα που θα στηνόταν το σκηνικό του θανάτου- ο Μεσάι, μαζί με το δίχρονο γιο του Κέρι, πήγαν στο σπίτι του Βαρελά για να κόψουν την κάνη από μια καραμπίνα. Όμως η παρουσία του μικρού παιδιού άλλαξε τα σχέδια και όταν τελικά ο Μεσάι μαζί με το γιο του, τον Αλβανό Νίκο και έναν Έλληνα, μπήκαν στο αυτοκίνητο για να πάνε σε διπλανό χωριό, έγινε το διπλό φονικό…

Η μαφία της Θεσσαλίας

Τον περασμένο Ιούλιο εξαρθρώθηκε στη Λάρισα ένα πραγματικό συνδικάτο εγκλήματος. Η ιστορία του κάμπου, είναι η μεγαλύτερη υπόθεση που έχει βγει ποτέ στην κεντρική Ελλάδα, τόσο από το μέγεθος της οργάνωσης που φέρεται να διευθύνει ο 60χρονος (σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 220 ατόμων) όσο και από τις βρώμικες δραστηριότητες της «τριπλής συμμορίας», τις άκρες που είχε μέσα και έξω από τις φυλακές αλλά και τα παράνομα κέρδη που απεκόμιζε και νομιμοποιούσε.

Το «big boss» που κινούσε τα νήματα στις τρεις μεγάλες συμμορίες της Θεσσαλίας και έσπρωχνε ναρκωτικά, όπλα και γυναίκες στην περιοχή για να ζει μέσα στη χλιδή και τα πλούτη. Για τον ίδιο και τη φαμίλια του, ένας πονεμένος πατέρας που δολοφόνησαν πριν δυόμισι χρόνια το παιδί του οι βαρόνοι της κόκας και για το λόγο αυτό αποφάσισε να εκδικηθεί με το ίδιο νόμισμα… «Σκότωσαν το γιο μου. Θα πλημμυρίσω με κόκα τη Θεσσαλία…» μονολογούσε εκείνες τις πονεμένες ημέρες της μεγάλης απώλειας. Όπως και να’ χει, ο Μανόλης Κρητικόπουλος είναι μια περίεργη φιγούρα με έντονο παρελθόν, κινηματογραφική ζωή και αβέβαιο μέλλον.

Όλη η υπόθεση της Λάρισας μοιάζει με κλασικό αμερικανικό γουέστερν. Από τη μία ο μεγάλος παράνομος που λυμαίνεται μια περιοχή και από την άλλη ο αποφασισμένος σερίφης που τον κυνηγά χρόνια ολόκληρα και κάποια στιγμή καταφέρνει να τον χώσει φυλακή. «Η ιστορία είναι μια φούσκα υποκινούμενη από τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας» λέει η πλευρά του Μανόλη Κρητικόπουλου. Μια εκδοχή που βρίσκει αντίθετη την Αστυνομία που παραπέμπει στα ευρήματα, τις μαρτυρίες αλλά και τους συγκλονιστικούς διαλόγους του μεγάλου αρχηγού και των μελών του μαφιόζικου κυκλώματος, που υπέκλεψε ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ.

Οι 217 νονοί της Αθήνας

Πριν περίπου ένα χρόνο – το Μάρτιο του 2011 – όλη η «νύχτα» της Αθήνας, η δράση των αρχιμαφιόζων, οι τέσσερις σκληρές ομάδες νονών της νύχτας αλλά και τα μελλοντικά σχέδια των «ντον» ξεδιπλώνονταν μέσα από την ογκωδέστατη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία στη μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση της ιστορίας της. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την επιχείρηση που μοιάζει με αυτή των Ιταλών καραμπινιέρι όταν έκοψαν τα μεγάλα κεφάλια της σισιλιάνικης και ναπολιτάνικης μαφίας :

Κατηγορούνται 217 άτομα, από τα οποία οι 70 είναι τα μεγάλα κεφάλια. Συνελήφθησαν 22 άτομα ενώ περίπου δέκα από τους κατηγορουμένους είναι πρώην η νυν αστυνομικοί. Πολλοί από τους κατηγορουμένους είναι ήδη μέσα στις φυλακές για διάφορα αδικήματα ενώ για πρώτη φορά εκτός από την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών, υπήρχε και καταγραφή με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές των βρώμικων συναλλαγών τους. Προέκυψε ότι από το 2006 μέχρι το 2009 που ξεκίνησε η έρευνα δολοφονήθηκαν 19 άτομα που μετείχαν σε διάφορες οργανώσεις εκβιαστών, ενώ ερευνούνται και περιπτώσεις συμβολαίων θανάτου που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξιχνιαστεί.

Όπως προέκυψε, στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος δραστηριοποιούνταν τέσσερις μεγάλες συμμορίες μπράβων που συνολικά εκβίαζαν και πουλούσαν προστασία σε 268 καταστήματά. Εκβίαζαν από μεγάλες πίστες της Αθήνας μέχρι κυλικεία πανεπιστημίων και λαϊκές αγορές! Έπαιρναν από 100 ευρώ μέχρι 3000 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, πουλούσαν ναρκωτικά, όπλα, έβαζαν βόμβες, έκαναν ληστείες ενώ ετοίμαζαν και ένα μεγάλο κόλπο με ανταλλαγή παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων με πραγματικά στην τράπεζα της Ελλάδος. Διαφθορά, σε τέτοιο βαθμό που για να πετύχει το colpo grosso είχαν βάλει στο παιχνίδι και δημόσιους υπαλλήλους. Ηγετικά στελέχη των τεσσάρων οργανώσεων ήταν …μεγάλες μορφές της παρανομίας ενώ μεταξύ τους είχαν θανάσιμη έχθρα και ετοίμαζαν επιχειρήσεις εξόντωσης μελών αντίπαλων ομάδων. Ο πιο ισχυρός, θα επέκτεινε την κυριαρχία του.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται συνολικά για 268 καταστήματα, ενώ τα μέλη των 4 ομάδων προέβαιναν σε εκρήξεις και εμπρησμούς καταστημάτων, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών, προμήθεια, κατοχή και διάθεση εκρηκτικών υλών, ληστείες, απάτες κατ’ εξακολούθηση, εκβιαστικές εισπράξεις από οφειλέτες, παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, πλαστογραφίες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2009 όταν έφτασαν στα γραφεία της Ασφάλειας τρεις ανώνυμες επιστολές στις οποίες περιγράφονταν όλη η δράση των συγκεκριμένων οργανώσεων. Δεκάδες αστυνομικοί παρακολουθούσαν καθημερινά τις κινήσεις των συλληφθέντων είχε ως αποτέλεσμα να αποτραπούν διάφορες εγκληματικές πράξεις και έτσι να μην διαπραχθεί καμία ανθρωποκτονία σε βάρος μελών εγκληματικών οργανώσεων το 2010 και το 2011. Μάλιστα από 2006 έως το 2009 είχαν διαπραχθεί συνολικά δεκαεννέα ανθρωποκτονίες, σε βάρος άλλων ομάδων εκβιαστών. Εξιχνιάσθηκαν όλες οι εκρήξεις που έγιναν κατά το 2009 και 2010 από τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις σε βάρος καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Τέλος, διαπιστώθηκε η νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους, τα οποία επένδυαν σε αγορές ακινήτων (οικόπεδα, καταστήματα, οικίες), σε διάφορες εταιρείες και επιχειρήσεις.

Απάτες με έδρα το Π. Ψυχικό

Το Σεπτέμβριο του 2010 οι διωκτικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με μια εγκληματική οργάνωση, δομημένη στα πρότυπα της μαφίας με τζίρο εκατομμύρια ευρώ και μέλη από επιστήμονες και μπράβους μέχρι πολιτικά πρόσωπα και ρασοφόρους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το μεγάλο κεφάλι είναι ένας 54χρονος – τότε -πολιτικός μηχανικός με παρελθόν… Ο άνθρωπος αυτός, στα μέσα της δεκαετίας του 80 είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη καθώς το όνομα του συμπεριελαμβανόταν σε μια περίεργη ιστορία λαθρεμπορίας χρυσού. Αυτός, ήταν ο εμπνευστής του μεγάλου κόλπου που φέρεται να στήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 στρατολογώντας συνεχώς νέα πρόσωπα που ο καθένας είχε το δικό του ρόλο χωρίς μάλιστα πολλοί από αυτούς να γνωρίζονται μεταξύ τους.

Στην ηγετική ομάδα αλλά με διαφορετικά καθήκοντα, φέρεται να ανήκουν ένας πρώην ρασοφόρος, το όνομα του οποίου είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες καθώς είχε εμπλακεί στη διαβόητη υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος πριν δέκα χρόνια, ένας δικηγόρος πρώην δικαστής σύζυγος δικαστικού, ένας συνάδελφος του με καθημερινή παρουσία πριν μερικά χρόνια στην τηλεόραση σε μεταμεσονύκτια εκπομπή trash περιεχομένου… Ένα σκαλί πιο κάτω, υπήρχαν άτομα που συνεργάζονταν με την οργάνωση χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να γνωρίζουν το μέγεθος των παράνομων ενεργειών του πολιτικού μηχανικού και της ηγετικής ομάδας. Σε αυτό το βραχίονα ανήκουν κάποιοι επίορκοι υπάλληλοι ΔΟΥ, πιθανότατα ελεγχόμενοι υπάλληλοι του δικαστικού Σώματος, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, ένας ιδιωτικός αστυνομικός και ξεπεσμένοι «φουσκωτοί» που ανελάμβαναν εκτός από την προστασία των αρχηγών και άλλες βρώμικες δουλειές…

Στρατηγείο της ομάδας ήταν τρεις πολυτελείς κατοικίες στο Παλαιό Ψυχικό, τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας. Τα μέλη του κυκλώματος «χτύπαγαν» ακίνητα οι ιδιοκτήτων των οποίων είτε ήταν ηλικιωμένοι είτε ζούσαν στο εξωτερικό και συνέχεια με πλαστά έγγραφα ιδιοποιούνταν τα ακίνητα αυτά, τα περισσότερα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Από τη δράση του κυκλώματος το ελληνικό δημόσιο υπέστη μεγάλη οικονομική ζημία, με απώλειες εσόδων που υπολογίζονται σε εκατοντάδες ευρώ.

Το κουβάρι της πολύ περίεργης αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν τρεις ιδιωτικές τράπεζες με μηνύσεις που κατάθεσαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ζητούσαν να διερευνηθεί ο ρόλος συγκεκριμένων προσώπων και εταιρειών, που κατάφερναν την τελευταία στιγµή να μπλοκάρουν τους πλειστηριασµούς ακινήτων των οφειλετών τους. Ήδη, οι αρχές από τις εφόδους που έχουν πραγματοποιήσει σε σπίτια και γραφεία εμπλεκομένων έχουν κατασχέσει πλαστές σφραγίδες και πλαστά έγγραφα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι λίστες που τηρούσαν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους με τα ονόματα δικαστών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook